Finans

ATP vil ændre forretningsmodel: Alle danskeres pensioner skal investeres med større risiko

ATP er klar til at ændre sin forretningsmodel for at håndtere presset fra de lave renter.

De lave renter presser pensionsgiganten ATP, som vil ændre forretningsmodellen og investere med større risiko. Foto: Thomas Borberg/Polfoto

5,2 mio. danskere kommer nu til at løbe en større risiko med deres pensionsopsparing.

Det er konsekvensen af, at ATP vil ændre forretningsmodel, fordi pensionsgiganten med en pengetank på 935 mia. kr. er presset af de lave renter.

Om ATP
  • ATP er en garanteret og livsvarig pensionsordning, som er et supplement til folkepensionen.
  • I alt er 5,2 mio. danskere med i ATP-ordningen.
  • En 65-årig, der har indbetalt i et helt arbejdsliv, får 24.500 kr. før skat i ATP-pension om året.
  • Alle, der er fyldt 16 år og har mere end ni timers arbejde pr. uge, indbetaler til ATP. Mennesker på overførselsindkomst indbetaler også til ATP.
  • Den fulde årlige indbetaling er på 3.408 kr., hvoraf arbejdsgiver betaler 2/3
  • ATP’s formue er på 936 mia. kr. Det gør ATP til et af Europas største pensionsselskaber.
  • Formuen investeres i bl.a. obligationer, aktier, ejendomme og infrastruktur i ind- og udland.

»Det her er en stor historie, fordi det vedrører alle danskeres opsparing. Det er positivt, at ATP ændrer forretningsmodel, for det giver ikke mening at fortsætte som hidtil, hvor 800 mia. kr. er placeret til 0 pct. i afkast,« siger Jesper Rangvid, professor på CBS.

Han har tidligere i Finans kritiseret ATP’s nuværende forretningsmodel. Den betyder, at 80 pct. af danskernes løbende indbetalinger placeres i sikre obligationer, som ikke giver noget afkast. De sidste 20 pct. investeres med forholdsvis høj risiko.

Jeg er meget glad for, at ATP har lyttet til kritikken.

Jesper Rangvid, professor på CBS

Selv om der har været høje afkast på de 20 pct., der investeres med risiko, har det i årevis ikke været nok til at inflationssikre danskernes ATP-pensioner. Med tiden mister de derfor mere og mere relevans og værdi.

»Jeg er meget glad for, at ATP har lyttet til kritikken og kommer med forskellige ændringer. Det var nødvendigt,« siger Jesper Rangvid.

For nye indbetalinger lægger ATP op til, at 20 pct. stadig skal investeres frit. Men som noget nyt skal en fjerdedel af de 80 pct., som i dag investeres sikkert, fremover også kunne investeres med risiko. Det kræver, at ATP’s bestyrelse får det godkendt af Beskæftigelsesministeriet.

»Så det sker ikke automatisk, men jeg vil tro, at vi med tiden ender der, hvor 40 pct. af de samlede indbetalinger investeres med risiko og dermed med mulighed for at få et afkast,« siger Jesper Rangvid.

Det giver ikke mening at have 800 mia. placeret til 0 pct.

Jesper Rangvid, professor på CBS

Den anden store ændring af ATP’s forretningsmodel går på de penge, som allerede er sparet op i ATP. 810 mia. kr. af dem har ATP placeret sikkert til 0 pct. i afkast. Fremover får ATP mulighed for at placere en del af dem med risiko.

»Det er fornuftigt, for det giver ikke mening at have 800 mia. placeret til 0 pct. Vi taler om langsigtet opsparing, hvoraf en del først skal udbetales om 40 og 50 år,« siger Jesper Rangvid.

Det store spørgsmål er, om den nye forretningsmodel er nok til, at ATP fremover bliver i stand til som minimum at inflationssikre danskernes pensioner, så de ikke over tid mister købekraft.

»Det er svært at vurdere. Men der er ingen tvivl om, at det er et skridt i den rigtige retning,« siger Jesper Rangvid.

ATP’s bestyrelse har indstillet til Beskæftigelsesministeriet, at den nye forretningsmodel gennemføres, og fredag sendte ministeriet det lovforslag i høring, som skal bane vejen for ændringen.

ATP har indkaldt til et pressemøde mandag og har ingen kommentarer før da.

Læs også
Top job