Finans

Wirecard-skandale koster chefen for det tyske finanstilsyn jobbet

Chefen for det tyske finanstilsyn BaFin forlader sin stilling på baggrund af sin håndteringen af skandalen i Wirecard.

Foto: Bloomberg/Michaela Handrek-Rehle

Felix Hufeld er fortid som chef for det tyske finanstilsyn BaFin.

Det oplyser det tyske finansministerium fredag ifølge flere udenlandske medier herunder Financial Times.

Det sker efter en omfattende skandale i den tyske betalingsudbyder Wirecard, der erklærede sig konkurs i juni, hvor det måtte erkende, at der manglede likviditet for 1,9 mia. euro i selskabet.

Det er den finansielle vagthund BaFin og Felix Hufelds håndtering af hele misæren, der har fået den tyske finansminister Olaf Scholz til nu at kappe båndene til tilsynschefen.

Den tyske finansregulering ”må reorganiseres, så den kan opfylde sin rolle som tilsyn mere effektivt.” lyder det fra ham i meddelelsen.

Felix Hufeld trækker sig dog efter gensidig overensstemmelse, siger Olaf Scholz.

Historien om Wirecard er gået verden rundt. På toppen var Wirecard 180 mia. kr. værd, men virksomheden blev ramt af insolvens, efter 14 mia. kr. forsvandt i en regnskabsskandale.

Kollapset er blevet betegnet som en af de største erhvervsskandaler i Tyskland siden Anden Verdenskrig.

Virksomheden var en af de store spillere på markedet for digitale betalinger for forbrugere og virksomheder. Den opererede i 23 lande - herunder på markeder i Europa, hvor danske Nets er en af konkurrenterne.

Det tyske finanstilsyn er anklaget for at have ignoreret de tidlige advarsler om, at der foregik svindel i Wirecard for i stedet at kritisere de investorer og journalister, der påpegede, at der foregik mistænkelige ting i selskabet

Også chefen for det tyske revisionstilsyn, Apas, Ralf Bose, er kommet i modvind i forbindelse med den såkaldte Wirecard-skandale.

Bose, der har været chef for tilsynet siden 2016, fortalte under en høring i parlamentet om Wirecard-skandalen, at han i april købte aktier i Wirecard og solgte dem igen en måned senere med tab.

På det tidspunkt var Apas i hemmelige forhandlinger med det tyske finanstilsyn, BaFin om Wirecard, har Financial Times tidligere berettet.

Felix Hufeld har været frontmand i Bafin siden 2015 og der er indtil videre ikke sat navn på hans efterfølger.

Læs også
Top job