Finans

Bank of England fastholder renten og sænker vækstskøn

Bank of England i London. Foto: Matt Dunham Foto: Matt Dunham/AP.

Den britiske centralbank, Bank of England, fastholder i forbindelse med bankens pengepolitiske møde torsdag som ventet sin ledende rente på 0,1 pct.

Samtidig har Bank of England besluttet ikke at pille ved opkøbsprogrammet, som dermed fortsætter på 895 mia. pund.

Derudover sænker centralbanken nu vækstprognosen til 5 pct. fra 7,25 pct. i november, skriver Bloomberg News.

- På linje med andre centralbanker så mener den britiske centralbank, at de økonomiske udsigter er usikre på virussen og nedlukningerne. Vaccinationsprocessen går dog fremad i et pænt tempo i Storbritannien, hvilket ifølge centralbanken mindsker risikoen for et større økonomisk tilbageslag senere på året, skriver Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank.

- Vi er på linje med den britiske centralbank i dens vurdering af den økonomiske situation og udsigterne for fremtiden, fortsætter han.

Hos Sydbank mener seniorøkonom Kim Blindbæk, at den britiske økonomi senere på året kan få et boost fra en stor ekstraopsparing hos forbrugerne, som ikke har kunnet bruget penge på grund af restriktioner.

- Storbritannien vil dog fortsat skulle kæmpe med høj arbejdsløshed og modvind fra de mere besværlige handelsvilkår med EU. Bank of England forventer, at den britiske økonomi vil have indhentet alt det tabte fra coronakrisen i starten af 2022. Det er noget hurtigere, end banken tidligere har forventet.

Ifølge Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank har der været større interesse for Bank of Englands pengepolitiske møde, end der plejer at være, fordi centralbanken har vurderet, om negative renter i Storbritannien vil give mening.

- Der var meget diskussion frem og tilbage på mødet ifølge mødereferatet, og selvom den britiske centralbank bestemt holder døren på klem for negative renter i fremtiden, så lader det dog ikke til, at den britiske centralbank vil gå ned ad den sti lige nu, skriver han.

Umiddelbart efter meldingen bliver pund styrket og ligger i 1,3643 dollar mod 1,3625 dollar torsdag morgen.

I danske kroner styrkedes pundet fra cirka 8,42 til 8,46 kr.

Mikael Olai Milhøj tror, at pund vil blive styrket gradvist i løbet af året og vil komme op mod 8,60 kr.

- For det første vaccinerer briterne i et langt højere tempo end EU, hvilket betyder, at Storbritannien hurtigere kan lægge pandemien bag sig, og dermed hurtigere kan få gang i de økonomiske hjul igen, skriver han og fortsætter:

- For det andet tror vi, at mange af grænseproblemerne skabt af det nye handelssamarbejde mellem Storbritannien og EU vil blive løst med tiden, når virksomhederne vænner sig til det nye bureaukrati.

Derfor tror han ikke, at den britiske centralbank vil sætte renten ned.

- Dermed er der udsigt til lidt højere britiske renter, idet investorerne stadig indpriser en vis, om end nu mindre, sandsynlighed for en rentenedsættelse, skriver senioranalytikeren.

Læs også
Top job