Finans

Pensionskæmper advarer mod grønt investeringskapløb

Danmarks største pensionsselskab, ATP, ser stort potentiale både for klimaet og pengekassen ved at investere i sorte selskaber, som vil være grønne. Andre pensionsselskaber bakker op, mens grøn NGO kalder det absurd.

Ifølger ATP-direktør Bo Foged er der både afkast og klimagevinst ved at investere i sorte selskaber, som over de kommende år får en grønnere profil, som det eksempelvis har været tilfældet med Ørsted. Foto: Nikolai Linares B.O. CXO: Direktør for ATP Bo Foged Bo Foged er blevet udpeget som ny adm. direktør i Danmarks største pengetank, ATP.

Det vil gå ud over både afkastet og den grønne omstilling, hvis danske pensionskasser lukker døren til de mere beskidte selskaber i et kapløb om at være så grønne som muligt.

Det er konklusionen fra landets største pensionsselskab, ATP, der et langt stykke af vejen får opbakning fra pensionschefer i PFA, PKA og Akademikerpension.

I et eksklusivt interview om en ny 2023-strategi fortæller Bo Foged, at ATP har stor fidus til forsyningsselskaber inden for kul, olie og gas, hvis selskaberne vel at mærke viser vilje til at rykke sig mod en grønnere profil.

»Det er et svært sted at stå, men vi mener, det er det rigtige sted. Vores analyser viser, at det både giver et bedre afkast og større effekt på den globale drivhusgas-udledning, når vi investerer i energiselskaber, som godt kan være sorte lige nu, men som har mest fokus på at blive grønnere,« siger Bo Foged.

Udmeldingen er kontroversiel, fordi man ofte hører, at grønne investeringer går hånd i hånd med høje afkast. Det var f.eks. udmeldingen, da den danske pensionsbranche - dog uden ATP - i 2019 indtog den helt store scene på FN’s klimatopmøde i New York og lovede at lave nye grønne investeringer for 350 mia. kr. inden 2030.

ATP's 2023-strategi
  • »Et bæredygtigt ATP« er titlen på en ny treårig strategi. Den omfatter både pensionsforretningen med 960 mia. kr. under forvaltning og administrationsforretningen, som udbetaler to tredjedele af alle offentlige ydelser. Her er strategiens seks punkter:
  • Stærkt kunde- og interessentfokus.
  • Langtidsholdbar forretningsmodel.
  • Samfundsansvar.
  • Balanceret omkostningseffektivitet.
  • Governance og risikostyring.
  • Attraktiv arbejdsplads.

Ifølge PKA’s adm. direktør, Jon Johnsen, skal man ikke være bekymret for de 350 mia. kr., da en stor del af dem går til grøn infrastruktur, der fungerer som stabile aktiver a la statsobligationer i den samlede portefølje. Men når det kommer til aktier, er han enig i, at der kan være mere at hente i sorte selskaber, som flytter sig til det grønne.

»Vi vil gerne blive i selskaber, der stadig forurener meget, hvis de er klar til at gennemføre en omstilling. Men kun til en vis grænse,« siger Jon Johnsen.

Samme melding kommer fra Akademikerpensions investeringschef, Anders Schelde, der ofte går foran med grønne investeringer, og PFA’s koncerninvesteringsdirektør, Kasper A. Lorenzen, der står bag den grønne pensionsfond Klima Plus.

De anerkender begge, at der kan være ekstra gode afkast at hente i virksomheder, som flytter sig fra sort til grønt, men de påpeger samtidig, at det stiller store krav til det aktive ejerskab at holde selskaberne fast på deres grønne løfter.

»Jeg køber ind på den udmelding, der kommer fra ATP, og det er også en linje, vi agerer efter. Man kan ikke være jubeloptimist i forhold til det grønne, men på den anden side kan man heller ikke spille transformationskortet i tide og utide,« siger Kasper A. Lorenzen.

I løbet af 2020 har PFA skåret antallet af olie- og gasselskaber ned fra 20 til 2 for at kunne følge dem tæt. I Akademikerpension og PKA har man skærpet sin investeringspolitik, så forsyningsselskaber højst må have henholdsvis 25 pct. og 20 pct. af omsætningen fra kul. Til sammenligning accepterer ATP, at op til halvdelen af omsætningen kommer fra kul.

Blandt de grønne NGO’er har der længe været kritik af, at pensionsselskaberne rykker alt for langsomt på den grønne omstilling, og ifølge Lars Koch, politisk direktør i Mellemfolkeligt Samvirke, er det dybt problematisk, at ATP ikke går foran og viser vejen.

»ATP har en særlig rolle, fordi de er statslige. Og når nu Danmark gerne vil være et foregangsland på klima, virker det absurd, at ATP investerer i industrier og selskaber, som modarbejder den vision,« siger han.

Lars Koch vedkender, at der kan være en gevinst for både afkast og klimaet, hvis investorerne får gjort de sorte selskaber grønne. Men argumentet falder fra hinanden, fordi man vælger at tro på ukonkrete planer om, at de fossile selskaber vil være CO2-netrale i 2050.

»Det er dybt utroværdigt at sætte mål for 2050, når vi har brug for handling her og nu. Og derfor holder pensionsselskaberne strategi ikke,« siger han.

Læs også
Top job