Finans

Danske Bank skal have sagkyndige til at kigge over skulderen

Foto: Gregers Tycho

Danske Bank er blevet påbudt af Finanstilsynet at have sagkyndige til at følge banken i et halvt år, hvor banken implementerer den såkaldte Financial Crime Plan fra den 25. maj sidste år.

Banken skal selv stå for udgifter til den eller de sagkyndige, der skal overvåge Danske Banks arbejde med at føre planen om bekæmpelse af økonomisk kriminalitet ud i livet - både herhjemme og i udlandet.

Det oplyser Danske Bank onsdag.

Philippe Vollot, der er koncerndirektør i banken med ansvar for compliance, siger, at Danske Bank tager afgørelsen fra tilsynet til efterretning:

- Vi bakker op om afgørelsen og hilser den velkommen i betragtning af kompleksiteten og omfanget af vores plan for bekæmpelse af økonomisk kriminalitet, hvor vi befinder os i en kritisk fase i eksekveringen af planen, siger han i en kommentar til påbuddet.

Planen for bekæmpelse af økonomisk kriminalitet udspringer af hvidvaskssagen i Estland tilbage i 2017.

Men tilsynet kunne i oktober/november 2018 konstatere, at processen var forsinket og skrev i et brev til banken dateret den 5. december 2018, at "processen i betydelig grad var forsinket på flere væsentlige områder, herunder med hensyn til bankens indhentelse og opdatering af kundekendskabsoplysninger og til bankens transaktionsovervågning," skriver tilsynet blandt andet i påbuddet.

Philippe Vollot understreger, at banken fortsat vil styrke rammerne for bekæmpelse af økonomisk kriminalitet i tæt dialog med Finanstilsynet og eksperten.

- Vi har fortsat tillid til, at vi vil nå vores overordnede mål, og til de omfattende tiltag beskrevet i vores plan, som vil resultere i fortsatte forbedringer af vores forsvar mod økonomisk kriminalitet, siger koncerndirektøren.

Finanstilsynets påbud blev givet i fredags.

Der er endnu ikke udpeget en eller flere sagkyndige, oplyser Danske Bank til Ritzaus Finans.

Men når de sagkyndige først træder ind i banken, har de adgang til at være fluen på væggen i stort set alle sammenhænge.

- Banken er forpligtet til give den/de sagkyndige de oplysninger og den adgang til møder, der er nødvendige for, at den/de sagkyndige kan følge den daglige drift i banken, herunder på bestyrelsesmøder, direktionsmøder og generalforsamlinger og i bankens organisatoriske og geografiske enheder med henblik på at indhente oplysninger og foretage observationer, skriver Finanstilsynet i påbuddet.

Det fremgår videre, at Danske Bank kan forvente, at den sagkyndige vil være fysisk tilstede i banken flere dage om ugen i perioder, men at overvejelser om corona vil blive taget i betragtning.

BRANCHENYT
Læs også