Serier

Danske Bank: Notat sår tvivl om hvidvaskanklager mod tidligere ledelse

Hvidvask i Danske Bank
Foto: Philip Davali

Retsopgøret i forbindelse med hvidvaskskandalen i Danske Bank risikerer at falde fra hinanden, da den foregik i Estland og derfor ikke hører hjemme i Danmark, mener professor.

Det er Søik imidlertid lodret uenig i, skriver dagbladet Børsen.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (Søik) frafaldt i januar sigtelserne mod seks tidligere ledende ansatte i Danske Bank.

Nu sår et fortroligt notat fra professor i strafferet ved Aarhus Universitet Lasse Lund Madsen tvivl om grundlaget for de resterende sigtelser, da sagen skulle være så isoleret til Estland, at den danske lovgivning for hvidvask ikke er gældende.

Notatet, som Børsen er i besiddelse af, er skrevet i oktober 2019, og af det fremgår det, at hverken Thomas Borgen eller Danske Bank kan straffes for at have overtrådt den danske hvidvasklovs regler om, hvilke retningslinjer banken skal følge, når man for eksempel opretter et kundeforhold.

Det skyldes, at hvidvasken foregik i Estland, og den danske lovgivning er derfor ikke gældende, lyder vurderingen.

Børsen har adspurgt en strafferetsekspert uden relation til sagen, der forklarer, at der er tale om vanskelige juridiske forhold, der endnu ikke er afklarede.

Søik er ifølge Børsen ikke enig i professorens vurdering. Det fremgår af en kommentar til notatet, der hævder, at det ikke er afgørende for anklagen, hvor i verden lovovertrædelserne er sket.

Søik afstår imidlertid ligesom Lasse Lund Madsen, Thomas Borgen og hans advokat samt Danske Bank at kommentere notatet til Børsen, mens efterforskningen er i gang.

BRANCHENYT
Læs også