Finans

Sydbank tjente 800 mio. kr. i 2020: »Coronasituationen har betydet en omvæltning for alle«

Sydbanks bundlinje faldt med lidt over 50 mio. kr. sammenlignet med 2019.

Foto: Rune Aarestrup Pedersen

På overfladen kunne det ligne, at der ikke har været en coronakrise, når man ser på det årsregnskab, som Sydbank har offentliggjort tirsdag morgen.

Banken er nemlig kommet igennem 2020 med et overskud efter skat på 799 mio. kr., og det var inden for det interval, Sydbank havde ventet ved indgangen til 2020. Her ventede banken et resultat efter skat mellem 700-1.000 mio. kr.

»Det er glædeligt, at vi efter et specielt år, præget af corona, kan levere et resultat helt oppe i den øvre ende af det senest udmeldte interval på 700-800 mio. kr. og samtidig leve op til målsætningen om at levere en egenkapitalforrentning i top-3 blandt de største banker,« udtaler Karen Frøsig, der er adm. direktør i Sydbank, i forbindelse med regnskabet.

Resultatet før skat endte i 2020 på 1.021 mio. kr., mens det lød på 1.081 mio. kr. i 2019. Faldet skyldes ifølge Sydbank primært nedskrivninger på udlån på 47 mio. kr. i 2020, mens der i 2019 var et plus på denne konto på 97 mio. kr.

Basisindtjeningen og handelsindtjeningen gik frem, og det førte til, at den samlede indtjening steg med 2 pct. til 3.984 mio. kr. Samtidig faldt basisomkostningerne med 9 mio. kr., hvilket også gav et bedre basisresultat før nedskrivninger end i 2019.

Selv om det på overfladen kunne ligne, at coronakrisen ikke har påvirket Sydbank, så er det ikke tilfældet.

»Coronasituationen har betydet en omvæltning for alle. Medarbejderne har i den forbindelse udvist stor fleksibilitet og evnet at rådgive kunderne i en vanskelig tid. Det er specielt glædeligt at kunne konstatere, at kunderne anerkender Sydbank for at være i top, når det gælder afholdelse af onlinemøder og kvaliteten heri,« lyder det fra Karen Frøsig.

Og det var ikke kun coronavirussen, der bød på en ændring for Sydbank. Banken med hovedsæde i Aabenraa købte i 2020 Alm. Brand Brank.

»Købet af Alm. Brand Bank medfører en markant stigning på mere end 20 mia. kr. i den samlede kreditformidling. Købet viser, at Sydbank ønsker at indgå i bankkonsolideringer mellem venligtsindede parter med Sydbank som den fortsættende bank,« udtaler Karen Frøsig.

Netop købet af Alm. Brand betyder, at Sydbank nu venter en markant stigning i indtjeningen. Den vil dog blive fulgt af en stigning i basisomkostningerne, så Sydbank venter, at resultatet efter skat i 2021 vil lande i niveauet 850-1.150 mio. kr.

Sydbank har planer om at udbetale et udbytte på 4 kr. pr. aktie.

»Det er positivt, at vi efter et år, hvor udbytte blev annulleret og aktietilbagekøbsprogrammet blev stoppet før tid, atter kan udlodde til aktionærerne i form af udbytte, der udgør 30 pct. af årets resultat. Samtidig tilføres aktionærerne langsigtet værdi som følge af erhvervelsen af Alm. Brand Bank, hvorved resultatet før skat i 2022 forventes forbedret i niveauet 200 mio. kr.,« udtaler Lars Mikkelgaard-Jensen, der er bestyrelsesformand i Sydbank.

Læs også
Top job