Finans

ECB skruede ned for obligationsopkøb i sidste uge

Den Europæiske Centralbank, ECB, sænkede i sidste uge sit obligationsopkøb til laveste niveau i fire uger.

Det skriver Bloomberg News.

Bruttoopkøbene under ECB's støtteopkøbsprogram (PEPP) udgjorde i sidste uge 16,9 mia. euro - til trods for at de lange renter gennem den seneste periode er steget støt.

Det har ifølge Bloomberg fået flere til at advare mod, at den økonomiske genopretning i eurozonen kan komme gevaldigt i fare, hvis låneomkostningerne stiger.

I stedet har ECB i højere grad benyttet sig af verbale advarsler mod de stigende renter.

ECB-medlemmet Fabio Panetta udtalte ifølge Bloomberg tirsdag, at rentestigningerne er "uvelkomne og må imødegås".

Rentestigningerne startede i USA, hvor investorer begyndte at sælge voldsomt ud af lange statsobligationer i forventningen om, at endnu en stor hjælpepakke vil styrke økonomien, og det har derfor fået de effektive renter til at stige.

- Vi ser allerede en uønsket afsmitning fra stigende amerikanske renter på rentekurven i eurozonen. Hvis der ikke gøres noget ved det, vil det føre til en stramning af de finansielle betingelser, der ikke passer med vores økonomiske forventninger og vil være skadelig for vores genopretning, lød det fra Fabio Panetta ifølge Bloomberg.

- ECB bør ikke tøve med at øge obligationsopkøbet, lød det videre.

Renten på den tiårige amerikanske statsobligation steg i sidste uge fra 1,36 pct. mandag til 1,53 pct. torsdag, inden den stabiliserede sig fredag i niveauet 1,42 pct. - samme niveau som den handles i tirsdag eftermiddag.

Det afspejlede sig også i renten på den toneangivende tiårige tyske statsobligation, der steg fra minus 0,29 pct. mandag sidste uge til sit højdepunkt torsdag eftermiddag på minus 0,22 pct.

Tirsdag eftermiddag ligger den tyske rente i minus 0,32 pct.

BRANCHENYT
Læs også