Finans

67 tons guld redder Nationalbanken fra truende underskud

Danmarks Nationalbank kommer kun ud af 2020 med overskud på grund af stigende guldpriser, viser nyt årsregnskab.

Arkivfoto: Nationalbanken Pr-foto: Nationalbanken

Danmarks Nationalbank kan takke 66,5 tons guld i London for, at banken ikke kommer ud af 2020 med et dundrende underskud.

Sidste år steg værdien af Nationalbankens guldbeholdning med næsten 3 mia. kr. til en samlet værdi på 25 mia. kr., hvilket sikrer, at den danske centralbank kommer ud af året med skindet på næsen.

Det viser det årsregnskab, som Nationalbanken har offentliggjort onsdag.

»Værdien af Nationalbankens guldbeholdning steg med 2,9 mia. kr. i 2020. Hvis der ses bort fra den høje kursgevinst i 2020 på guld, ville resultatet vise et underskud,« skriver Nationalbanken i regnskabet.

Nationalbankens guld er i dag placeret i kælderen under Bank of England i London, hvor det har været placeret siden Den Kolde Krig af sikkerhedsmæssige årsager.

Samlet lander Nationalbanken et overskud 1,6 mia. kr. i 2020, hvilket er et kraftigt fald i forhold til året før, hvor regnskabet viste et plus på 6 mia. kr.

Årsagen til det faldende overskud skyldes primært de negative renter, som har gjort det svært for Nationalbanken at tjene penge.

»Nationalbankens indtjening er fortsat strukturelt lav som følge af de lave renter. Når renterne er negative, er indtjeningsbidraget herfra også negativt. Det lægger et pres på Nationalbankens indtjening,« skriver banken i regnskabet.

Samtidig forventer Nationalbanken, at de kommende år vil byde på mere økonomisk smalhals på grund af de negative renter.

Derfor må statskassen i år også se langt efter en del af overskuddet. Selv om Nationalbanken rent juridisk er en selvstændighed enhed, sender centralbanken normalt en del af overskuddet videre til staten efter en særlig fordelingsnøgle. Bare ikke i år.

»Der overføres ikke noget til staten for regnskabsåret 2020. Som følge af de forventede fortsat lave renter forventes Nationalbankens indtjening at være meget lav eller udvise underskud de kommende år,« skriver Nationalbanken i regnskabet.

Bank of England, hvor Nationalbankens guld i dag er placeret, indeholder verdens næststørste guldbeholdning – kun overgået af den amerikanske centralbank Federal Reserve.

Ifølge Bank of England indeholder bankens topsikrede kælder omkring 400.000 guldbarre til en samlet værdi af omkring 200 mia. pund.

Læs også
Top job