Finans

Nyhed: Mød manden, der ligner Lundbecks nummer to. Nyhed: Velhaverforvalter køber op i »tophysterisk marked«. Nyhed: Dansk sværvægter vil lave en "Ørsted". Analyse: Sådan overlever du bedst det næste økonomiske chok.

Rekordmange danskere køber fælles ferieboliger i udlandet

Coronaåret 2020 blev et rekordår for virksomhederne 21-5 og Myhomes, der tilbyder danske familier at gå sammen om at købe ferieboliger.

Adm. direktør Laila Albæk Salem Køj og Anders Køj er gift og har stiftet virksomheden 21-5, hvor danskere køber ferieboliger i udlandet i fællesskab. Foto: 21-5.

Det går strygende med at sælge fælles ferieboliger til danskerne. Selvom vi har været mere eller mindre stavnsbundne til vort eget kongerige, udviklede coronaåret 2020 sig til et rekordår for virksomhederne 21-5 og Myhomes.

Køb i forening
  • Priserne hos Myhomes svinger mellem 1,2 mio. kr. og 2,95 mio. kr. og de månedlige fællesudgifter fra 2.600 til 4.400 kr. afhængig af ferieboligernes størrelse og antal.
  • Hos 21-5 svinger priserne fra 1,6 til 4,5 mio. kr., og de månedlige fællesudgifter er på mellem 3.475 og 5.950 kr.
  • Det er ikke muligt at finansiere ferieboligandelene med et realkreditlån, men flere banker vil gerne låne interesserede købere en del af pengene.

Her er konceptet, at hhv. 21 og 29 danskere går sammen om at købe fem ferieboliger, som de så har mulighed for at bruge i gennemsnit 12 uger om året.

»Vi endte med at stifte i alt seks foreninger sidste år, og vi har allerede nu to fuldtegnede foreninger, som bliver stiftet inden for de næste par uger. Så interessen for at eje ferieboliger sammen med andre er stigende. 2020 blev et rekordår for os,« siger Anders Køj, stifter af 21-5, der var den første virksomhed af sin slags i Danmark og i dag er den største.

Interessen for at eje ferieboliger sammen med andre er stigende. 2020 blev et rekordår for os.

Anders Køj, stifter af 21-5.

Han frygtede, hvordan danskerne ville reagere, da Danmark lukkede ned i marts sidste år, men de har ikke holdt sig tilbage.

Ifølge ham spiller det formentlig ind, at der i snit går 15 måneder fra stiftelsen af en forening, til boligerne er købt og kan tages i brug.

»Mange har derfor brugt coronatiden til at gå og drømme og glæde sig til boligerne, som alligevel først bliver indflytningsklare på den anden side af krisen,« siger Anders Køj, der siden 2011 har solgt ferieboligandele til mere end 700 danskere.

Det er først og fremmest ferieboliger i Sydeuropa med plads til familien og venner på besøg, som er i højsædet, når danskerne kaster deres penge efter fælles ferieboliger. Men 21-5 har for første gang stiftet en forening, som ejer boliger på egne breddegrader - i Hornbæk, Tisvilde, Skagen, Skærgården ved Göteborg og en skihytte i Trysil i Norge.

Vi har aldrig haft så travlt, som vi har nu.

Finn Christensen, stifter og adm. direktør i Myhomes.

Konkurrenten Myhomes melder også om historisk travlhed.

»Vi har aldrig haft så travlt, som vi har nu. Så sent som i søndags stiftede vi den seneste forening med såkaldte premium-boliger, hvor vi lige går et niveau op. Bare siden årsskiftet har vi stiftet to foreninger, og inden for kort tid har vi fuldtegnet en anden forening med såkaldte komfort-boliger med 29 familier, der hver især har lagt 1,2 mio. kr.,« siger Finn Christensen, stifter og adm. direktør i Myhomes.

Læs også
Top job