Serier
BREAKING

Jagten på private vaccinationsfirmaer ramt af ny forsinkelse

Afgørelsen af, hvilke private virksomheder der skal hjælpe regionerne med coronavaccinationer, er igen blevet forsinket.

Corona rammer verden
Regionerne har oprettet vaccinationscentre i hele landet, bl.a. her i Øksnehallen i København. Inden længe skal private firmaer hjælpe med vaccinationer, men det trækker ud med at finde vinderne af opgaven. Foto: Stine Bidstrup

Regionernes jagt på private firmaer, der skal sikre, at langt flere kan blive vaccineret, er for anden gang blevet forsinket. Nu ventes de nye leverandører først at være på plads efter påske.

Det oplyser Region Midtjylland, der står for processen.

»Det var planen, at der skulle have været færdigevalueret i sidste uge. Der mangler dog endelig godkendelse fra ministerierne, hvorfor det er besluttet at udsætte endelig tildeling til efter påske, således at standstill perioden (klageperiode efter udpegningen af vinderne, red.) ikke kommer til at løbe over en masse fri- og helligdage,« skriver Dorte Christensen, vicedirektør i Region Midtjylland, i en mail til Jyllands-Posten.

Regionerne har bedt private firmaer byde ind på opgaven med at hjælpe med at vaccinere danskerne mod covid-19. Regionerne kan selv vaccinere 100.000 personer om dagen, og ved at bruge private vaccinationsfirmaer skal kapaciteten kunne løftes til 200.000 stik om dagen. Det var meningen, at Region Midtjylland, der står for udbuddet, skulle melde vindere af opgaven ud i slutningen af sidste uge, men i stedet bliver det først efter påske.

Tidshorisonten er måske lige presset nok.

Andrew Paulsen, adm. direktør, Danske Lægers Vaccinations Service

Det er anden gang, at udbuddet bliver forsinket. Det oprindelige udbudsmateriale blev mødt med så mange spørgsmål fra leverandørerne, at Region Midtjylland besluttede at ændre det. Det var oprindeligt meningen, at de private leverandører skulle kunne vaccinere 300.000 personer om dagen, så den samlede kapacitet kom op på 400.000, men det er nu ændret, så de private leverandører kun skal levere 100.000 daglige vaccinationer. Dermed kommer den samlede kapacitet op på 1,4 mio. vaccinationer om ugen. Ændringerne forsinkede i første omgang udbuddet fra midten til slutningen af marts.

Ifølge MedWatch har fem virksomheder budt på opgaven. Det drejer sig om Practio, Danske Lægers Vaccinations Service, Copenhagen Contractors, Liveaid Covid og Waterfront Doctors Vaccination. Det tegner til at flere firmaer vil vinde vaccinationsopgaver, da en leverandør maksimalt kan vinde tre af de i alt fem regioner, medmindre leverandøren er den eneste, der byder i en region.

Udbud af vaccinationer
  • Regeringen og Danske Regioner vil have private firmaer til at hjælpe med at vaccinere borgere i Danmark og har sendt opgaven i udbud. Oprindeligt skulle udbudet afgøres i midten af marts, men efter flere forsinkelser bliver det nu først umiddelbart efter påske.
  • Regionerne kan vaccinere 100.000 personer om dagen. Planen var oprindeligt, at private leverandører skulle levere 300.000 daglige vaccinationer ekstra, men tallet er nu sænket til 100.000, så den daglige kapacitet bliver på 200.000 vaccinationer.
  • Det oprindelige udbuds materiale blev lavet om efter kritik fra selskaberne. De var bl.a. utilfredse med at skulle stå stand by uden sikkerhed for at få noget at lave.
  • Fem selskaber har ifølge MedWatch budt på opgaven: Practio, Danske Lægers Vaccinations Service, Copenhagen Contractors, Liveaid Covid og Waterfront Doctors Vaccination.

Ud over bekymring over vaccinationsmængderne har virksomhederne udtrykt skepsis over at skulle stå stand by uden at være sikre på, hvor meget arbejde de får. I det reviderede udbudsmateriale er der mulighed for trinvis opbygning af kapaciteten, og der er indført en betaling på 200.000 kr. til selskaberne for at stå stand by. Blandt kravene er også, at virksomhederne skal kunne have vaccinationsapparatet stående klar med en frist på 14 dage.

»Tidshorisonten er måske lige presset nok,« siger Danske Lægers Vaccinations Service’ adm. direktør, Andrew Paulsen, der dog opfatter opgaven som attraktiv.

»Generelt når man hører fra regionerne, plejer der at være god dialog, så jeg forventer da det samme. Og vi skal jo løse den her problemstilling, der er i samfundet, så vi kan komme tilbage til normalen,« siger Andrew Paulsen.

Redningskoncernen Falck har til gengæld valgt ikke at byde på opgaven.

»Vi ville gerne have bidraget til denne vigtige samfundsopgave, ganske som vi i dag er det på testberedskabet. Men den store usikkerhed, der er forbundet med hvornår og i hvilke mængder, vaccinerne kommer til landet, er, som udbuddet ser ud p.t., på leverandørens side. Dermed kommer leverandøren til at bære en meget stor risiko,« skriver Falcks pressechef, Lisbeth Nedergaard, i en mail til Jyllands-Posten.

BRANCHENYT
Læs også