Finans

Den norske oliefond tjente 4 milliarder om dagen i første kvartal

Den norske oliefond kommer ud af første kvartal med et afkast på mere end 380 mia. norske kroner, viser nyt regnskab.

Den norske oliefond styres af Norges Bank, der har hjemme i Oslo. Arkivfoto: Jens Dresling.

Den stenrige norske oliefond havde i årets første tre måneder i snit et afkast på 4,2 mia. norske kr. Om dagen vel at mærke.

Det viser det kvartalsregnskab, som den norske oliefond har offentliggjort onsdag.

Oliefonden, der er bygget på indtægterne fra det norske olieeventyr i Nordsøen og ofte bliver betegnet som verdens største investor, kommer ud af årets første tre måneder med et samlet afkast på fondens investeringer på 4 pct.

Målt i kroner og øre er det et afkast 382 mia. norske kr., hvilket svarer til 284 mia. danske kr.

Det er især oliefondens aktieportefølje, der med et afkast på 6,6 pct. har trukket godt op i første kvartal.

»Aktieinvesteringerne bidrog mest positivt til kvartalets afkast. Fremgangen på aktiemarkedet blev i høj grad drevet af finans- og energisektoren,« siger Trond Grande, der er vicedirektør i Norges Bank Investment Management.

Oliefonden hedder formelt Statens Pensjonsfond Utland og bliver administreret af Norges Bank Investment Management, der hører under den norske centralbank.

Fonden nåede i november sidste år en historisk milepæl, da dens samlede markedsværdi for første gang nogensinde voksede til mere end 11.000 mia. norske kr.

Ifølge kvartalsregnskabet lød fondens samlede markedsværdi ved udgangen af marts i år på 11.034 mia. norske kr., hvilket svarer til 8.208 mia. danske kr.

Den norske oliefond måtte i foråret sidste år se sin markedsværdi falde kraftigt samtidig med de finansielle markeder, der var sendt i dørken på grund af coronakrisen.

Da det stod værst til, var oliefondens værdi nede og vende på 9.300 mia. norske kr. Siden har fonden rejst sig sideløbende med aktiemarkederne, og faktiske endte 2020 med at være oliefondens næstbedste år nogensinde med et samlet afkast på 1.070 mia. norske kr.

Oliefonden havde ved udgangen af kvartalet placeret 73,1 pct. af fondens aktiver i aktier, mens 24,5 pct. var investeret i obligationer og andre værdipapirer. 2,5 pct. var investeret i ejendomme.

BRANCHENYT
Læs også