Finans

Storbanker udnytter ekstraordinært marked til gigantlån

De amerikanske storbanker, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America og Goldman Sachs, har inden for den seneste uge annonceret rekordstore obligationslån på samlet 40 mia. dollar.

Foto: AP/Rob Carr

De udnytter dermed ekstraordinære markedsforhold med ultralave renter, hvor kontanter er på jagt efter hver ekstra mulighed for lidt mere afkast, og regulatoriske lempelser af tidligere stramninger, myndighederne gennemførte i forbindelse med pandemien.

Det skriver Reuters.

Den amerikanske centralbank har under pandemien sendt sin rente ned i nul, og samtidig har den oversvømmet obligationsmarkedet med likviditet i form af opkøb for mere end 3300 mia. dollar, for at holde markedsrenterne nede. Det har betydet, at der hver måned er likviditetsoverskud i markedet, og det har i sin tur sendt renten på erhvervsobligationer i bund.

Derfor kan bankerne låne ekstremt billigt lige nu, også via langsigtede papirer.

Da økonomien i USA er i færd med at gennemføre en uset genrejsning på baggrund af vaccineudrulningen, genåbningerne, den utralempelige pengepolitik og enorme mængder finansiel stimulus, kan bankerne se frem til en forbedret indtjening.

Samtidig har de amerikanske bankmyndigheder, herunder centralbanken, lempet på restriktionerne på bankerne. Senest ved at fjerne begrænsningerne på udbyttebetalinger og tilbagekøb af egne aktier for de banker, som består den kommende stresstest. Det betyder, at bankdirektørerne nu også leder efter ekstra midler til at belønne aktionærerne med.

- Vi vil købe aktier tilbage for et substantielt beløb... så snart vi kan, sagde Brian Moynihan, topchef i Bank of America, på en telekonference i sidste uge, ifølge Reuters.

I sidste uge annoncerede JPMorgan Chase historiens største obligationssalg for en bank på 13 mia. dollar. Rekorden holdt sådan cirka 24 timer, da Bank of America trumfede med et lån i rentemarkedet på 15 mia. dollar.

BRANCHENYT
Læs også