Serier

Danske Bank sænker loftet for negative renter

Fremover skal privatkunder i Danske Bank betale negative renter, hvis de har mere end 100.000 kr. stående.

Negative renter
Danske Banks hovedkontor på Holmens Kanal i København. Foto: Jens Dresling 

De private kunder i Danske Bank bliver fremover mødt af negative renter langt hurtigere end tidligere. Landets største bank sænker nemlig loftet for, hvornår private skal betale for at have penge stående i banken.

Den 1. juli lyder loftet på 100.000 kr. for privatkunder. Tidligere har det ligget på 250.000 kr. Det oplyser Danske Bank i en pressemeddelelse.

»Vi har igennem lang tid oplevet et meget usædvanligt renteniveau, og der er ikke udsigt til, at det ændrer sig. Vi har samtidig set et markant stigende indlånsoverskud, som i det nuværende rentemiljø er en stor udgift for banken,« udtaler Mark Wraa-Hansen, direktør for Danske Banks privatkunder i Danmark, i pressemeddelelsen.

I februar 2020 udtalte den nu forhenværende topchef i Danske Bank, Chris Vogelzang, at almindelige kunder ikke ville blive berørt af negative renter.

»Der er ikke noget nyt om at indføre negative renter. Vi planlægger ikke noget for den almindelige dansker,« lød det dengang.

Siden dengang har Danske Bank skåret kraftigt i loftet. Det blev i 2021 sænket med 1,25 mio fra 1,5 mio. kr. til 250.000 kr., og fra den 1. juli lyder loftet altså på 100.000.

Dansk Bank begrunder ændringen med, at der fortsat er udsigt til et negativt renteniveau samt et støt stigende indlånsoverskud.

»Som virksomhed er det selvsagt ikke holdbart i længden, og derfor sænker vi grænsen for, hvornår man skal betale negative renter af sit indestående. Vi er selvfølgelig klar til at rådgive kunderne om, hvordan de indretter sig bedst muligt på den nye situation pr. 1. juli 2021, herunder om der er relevante alternativer til kontantindeståender,« lyder det fra Mark Wraa-Hansen.

Grænsen på 100.000 gælder for kunder med nemkonto i Danske Bank. Her vil renten fortsat lyder på minus 0,6 pct. For private kunder uden nemkonto bliver grænsen sænket til et rundt 0, så der skal betales rente af alle penge, der står på kontoen.

Ændringerne kommer ikke kun til at gælde for privatkunderne. Den 1. juli bliver renten ændret for bankens erhvervskunder, så de ikke længere bliver mødt af en rente på minus 0,6 pct. Den vil fremover ligge i et spænd på minus 0,75 til minus 1 pct.

»Ændringen for erhvervskunder er en konsekvens af den langvarige periode med lave renter, som vi forventer fortsætter, og de store beløb som vores erhvervskunder har i indestående. Vi er nødt til at sikre, at også indlånsforretningen er rentabel fremover for at drive en økonomisk bæredygtig forretning,« udtaler Niels Bang-Hansen, direktør for Danske Banks erhvervskunder i Danmark, i pressemeddelelsen.

Danske bank oplyser, at visse kontotyper for private kunder ikke vil blive ramt af negative renter. Det gælder f.eks. børneopsparinger.

Danske Bank er den seneste af de større banker i Danmark, som har sænket eller vil sænke grænsen til 100.000 kr. Nordea, Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord har alle taget dette skridt.

Læs også
Top job