Finans

Erhvervsministeren: »Grænsen for negative renter i banken er nået«

Simon Kollerup vil indkalde bankernes brancheorganisation til et møde om negative renter.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S). Foto: Jens Hartmann Schmidt.

Erhvervsminister Simon Kollerup vil nu have sat en stopper for udviklingen i de negative renter i landets banker. Det skriver han i et opslag på Facebook.

»Grænsen for negative renter i banken er nået. Jeg mener, at det skal stoppe nu. Det bliver simpelthen for grådigt, når bankerne leverer store overskud, men alligevel fortsætter med at pålægge negative renter på flere og flere danskere,« skriver Simon Kollerup.

Meldingen fra Simon Kollerup kommer, efter at de fleste af landets store banker har sænket grænsen for, hvornår private danskere skal betale negative renter for at have penge stående i banken.

Den seneste uge har både Nordea og Danske Bank meldt ud, at de til sommer vil sænke loftet til 100.000 kr. Hvis kunderne har mere end 100.000 kr. stående, vil de blive mødt af negative renter.

Dermed er de to store banker fulgt i fodsporene på bl.a. Jyske Bank, Arbejdernes Landsbank, Sydbank og Spar Nord, som alle har sænket grænsen til 100.000 kr.

På Facebook lyder det fra Simon Kollerup, at han vil indkalde bankernes brancheorganisation Finans Danmark til et møde om negative renter.

»Her forventer jeg at høre branchens svar på, hvordan vi kan stoppe den her spiral. For den nuværende situation kan danske bankkunder ikke være tjent med,« skriver Simon Kollerup.

Finans Danmark mener, at det grundlæggende er forkert, hvis man fra politisk hold vil blande sig i prisfastsættelsen for bankerne - eller i andre erhverv.

»Men vi mødes gerne med ministeren, hvor vi forhåbentlig får lejlighed til at vende alle nuancerne og tale om, hvad der tjener danskerne bedst i det lange løb,« lyder det fra Ulrik Nødgaard, der er adm. direktør i Finans Danmark.

Ifølge ham er bankernes indtjening lavere end i det øvrige erhvervsliv.

»Negative renter ikke er noget, de danske banker har fundet på. De kommer fra Nationalbanken og har været der siden 2012. De danske banker har i mange år undladt at sende regningen videre til deres kunder - selv om de isoleret set har tabt penge på det. I længden kan private virksomheder ikke sælge deres produkter til under produktionspris - det gælder også for banker,« lyder det fra Ulrik Nødgaard, der peger på, at de negative indlånsrenter er gået hånd i hånd med lave udlånsrenter.

»Det er der jo heldigvis rigtig mange danske boligejere og virksomheder, der nyder godt af. Mange danskere sparer langt mere på de lave renter på deres lån, end de står til at skulle betale i negative indlånsrenter,« lyder det fra Ulrik Nødgaard.

Læs også