Serier

Så store summer er ramt af negative renter

Danskerne betaler negative renter af et beløb på flere hundrede mia. kr., viser ny analyse fra Danmarks Nationalbank.

Negative renter
Arkivfoto: Thomas Borberg.

De danske privatkunder har i dag flere hundrede mia. kroner stående på deres bankkonti, som de betaler negative renter af.

Det viser en ny analyse, som Danmarks Nationalbank står bag.

Ved udgangen af februar havde de danske privatkunder indlån for knap 300 mia. kr., som blev forrentet negativt, viser analysen.

Og beløbet er bare vokset i takt med, at bankerne har sænket loftet for, hvornår de private bankkunder skal betale for at have deres penge stående i banken.

»I mange banker trådte de seneste nedsættelser af beløbsgrænserne for negative renter i kraft ved indgangen til 2021. Nedsættelserne betød, at omfanget af negativt forrentede indlån blev mere end fordoblet fra december 2020 til januar 2021,« skriver Nationalbanken i analysen.

I alt er 35 pct. af danskernes indlån i bankerne ved udgangen af februar forrentet negativt, viser analysen. Omregnet i kroner og øre svarer det til 294 mia. kr.

Antallet af danskere, der betaler negative renter, er dog en smule lavere. Ifølge Nationalbankens analyse er omkring 20 pct. af alle privatkunder herhjemme ramt af negative renter.

Danmarks Nationalbank indførte negative renter i juli 2012 for at opretholde den faste kurs på kronen over for euroen. Med undtagelse af en kort periode i 2014 har Nationalbankens ledende rente været negativ lige siden.

Jyske Bank indførte som den første bank herhjemme negative renter for private kunder tilbage i august 2019.

Dengang lå beløbsgrænsen på hele 7,5 mio. kr., men siden er grænsen sænket mærkbart flere gange, sideløbende med at de fleste øvrige danske banker også har indført negative renter.

Så sent som mandag meddelte Danske Bank, at banken fra 1. juli sænker loftet for negative renter fra 250.000 kr. til 100.000 kr.

Nordea, Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord har alle taget dette skridt.

BRANCHENYT
Læs også