Finans

Baglæns økonomi i Europa i 1. kvartal

Europæisk økonomi skrumpede med 0,4 pct. i 1. kvartal, mens eurolandende gik ned med 0,6 pct.

Allan Sørensen, der er cheføkonom for Dansk Industri, er ikke overrasket over 1. kvartals nedgang i europæisk økonomi og ser samtidig frem mod fremgang i 2. kvartal. Foto: PR/DI/Hans Søndergård

Hvis man kigger i rapporten over den europæiske økonomis skæbne for 1. kvartal, er der ikke gode nyheder at hente. Men det kunne have været endnu værre, mener Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Ifølge rapporten gik europæisk økonomi tilbage med 0,4 pct. i 1. kvartal, og værre så det ud for i eurolandende, hvor nedgangen var på 0,6 pct. Det viser nye tal fra Eurostat.

»Europæisk økonomi kørte baglæns i første kvartal. Årets blev indledt med høje smittetal og skrappe restriktioner og det har bremset væksten i Europa,« siger Allan Sørensen.

Tilstanden kommer ikke bag på cheføkonomen:

»Det er ikke overraskende, at europæisk økonomi blev ramt af tilbagegang i starten af året. Det er heldigvis ikke gået så slemt som frygtet. Årets startede i et virkelig svært udgangspunkt, så vi frygtede det kunne være gået meget værre,« siger han.

Europa har været hårdere ramt  end andre dele af verden. Mens der i EU var tilbagegang i første kvartal voksede amerikansk økonomi med 1,6 procent og Kina med 0,6 procent.

»Der er store forskelle på væksten i Europa. Sverige, Belgien og Frankrig trodsede de svære betingelser og havde fremgang, mens Tyskland er blandt de hårdest ramte lande i EU,« siger Allan Sørensen.

Tilbagegangen i første kvartal bliver afløst af fremgang i andet kvartal.

»Vi går heldigvis mod lysere tider. Vi vil få fremgang i andet kvartal, da genåbninger vil være med til at løfte væksten. Både forbruger- og erhvervstilliden er steget på det seneste, og signalerer fremgang i de kommende måneder,« siger Allan Sørensen.

BRANCHENYT
Læs også