Finans

Tommelfingeren ned: Disse festivaler har meldt ud

Flere mindre festivaler har også meldt ud, at de ikke bliver til noget denne sommer.

Billeder som dette af en The Cure-koncert på Roskilde Festival i 2019 bliver der ikke nogen af i år. Arkivfoto: Per Lange. Der bliver ingen fest og udstrakte hænder foran Orange Scene i 2021. Ligesom i 2020 er festivalen aflyst på grund af corona. Arkivfoto: Gregers Tycho Der bliver ingen fest og udstrakte hænder foran Orange Scene i 2021. Ligesom i 2020 er festivalen aflyst på grund af corona. Arkivfoto: Gregers Tycho

Flere festivaler har valgt at aflyse, efter at der er indgået en aftale om genåbning af blandt andet større udendørs arrangementer.

»Som forventet kan vi ikke gennemføre en festival denne sommer. Lad os mødes igen i 2022,« skriver Roskilde Festival i en pressemeddelelse.

»Vi er knuste over det faktum, at vi ikke kan være sammen til vores festival og bidrage til at genskabe de fællesskaber, som coronakrisen har ødelagt for så mange.«

»Aflysningen er meget alvorlig for festivalen, for vores forening og for vores fællesskab. Og det er alvorligt for det kunstneriske miljø og for kulturens vækstlag,« lyder det i pressemeddelelsen.

Her er de aflyste festivaler

En række festivaler har tirsdag opgivet at gennemføre deres arrangementer i sommeren 2021.

Det sker efter en ny aftale om genåbning, der medfører begrænsninger på antallet af festivalgæster, som de ikke ser mulighed for at forene med afviklingen.

De aflyste festivaler er:

 • Roskilde Festival (den 26. juni til den 3. juli)
 • Smukfest, Skanderborg (den 4. til den 8. august)
 • Northside Festival, Aarhus (den 3. til den 5. juni)
 • Tinderbox, Odense (den 24. til den 26. juni)
 • Copenhell, København (den 16. til den 19. juni)
 • Jelling Musikfestival (den 20. til den 23. maj)
 • Ringsted Festival (den 5. til den 7. august)

 • Thy Rock, Thisted (den 25. til den 26. juni)
 • Heartland Festival, Egeskov Slot, Fyn (den 27. til den 29. maj)
 • Nibe Festival (den 30. juni til den 3. juli)
 • Musik i Lejet, Tisvildeleje (den 22. til den 24. juli)
 • Vig Festival (den 8. til den 10. juli)
 • Vilde Vulkaner, Vordingborg (den 29. til den 30. juni)
 • Kløften Festival, Haderslev (den 24. til den 26. juni)
 • Langelandsfestival (den 17. til den 24. juli)
 • Herning Rocker (den 28. til den 29. maj)
 • Bork Festival (den 28. juli til den 1. august.)

Kilde: Ritzau, festivalernes egne oplysninger, DR Nyheder

»Men det vil ikke være muligt at samle 130.000 mennesker til Roskilde Festival denne sommer. Men vi vil mødes igen i 2022. Og vores fællesskab er stærkt!« skriver festivalen.

Fra den 21. maj kan udendørs arrangementer med stående publikum, f.eks. festivaler, ifølge den nye aftale lukke op til 2.000 deltagere ind. De skal inddeles i sektioner a 200 personer. Fra den 1. august hæves det til et maksimum på 5.000 deltagere i sektioner a 500, fremgår det af genåbningsaftalen.

Det rammer ikke kun arrangørerne hårdt, men også alle de mange underleverandører, der står for alt det praktiske, lige fra lys, lyd, scene til fadølslevering og toiletvogne.

Jakob Brandt, adm. direktør, SMVdanmark

Ingen Smukfest

Smukfest i Skanderborg aflyser ifølge talsmand Søren Eskildsen også festivalen, »som vi kender den«. Det siger han til DR. Hvad det mere specifikt betyder, og om festivalen bliver afviklet i en eller anden form, uddyber han ikke.

»Med de restriktioner, der er meldt ud her, må vi sige, at Smukfest anden weekend i august ikke er muligt. Vi er vildt ærgerlige og vildt skuffede. Det er en aflysning af Smukfest, som vi kender den,« siger Søren Eskildsen til DR.

Roskilde Festival solgte i 2019 flere end 100.000 billetter. Festivalen oplyser, at folk, der allerede har købt billet til 2021, kan omdanne den til en billet til 2022-festivalen eller få den refunderet.

Smukfest skriver på sin hjemmeside, at man forfølger en lignende løsning, men nævner ikke noget om refundering.

»Vi arbejder lige nu på en løsning, der kommer til at ligne sidste års model, hvor det igen bliver muligt at overføre billetter til næste år, og opbakningen til Walther (festivalens maskot, red.) og Smukfest er i denne situation vigtigere end nogensinde,« skriver festivalen.

Behold billetterne

Også Roskilde håber på økonomisk hjælp i form af overførsel af billetter fra 2021 til 2022:

»Det vil være en uvurderlig hjælp for os, hvis du vælger at beholde din billet ved at overføre den til 2022. På den måde vil du hjælpe os med at komme igennem en meget svær tid.«

Også Northside Festival i Aarhus, der skulle have været afviklet fra den 3. til den 5. juni, aflyser helt. Den havde i 2019 35.000 gæster.

Tinderbox i Odense, der i 2019 havde omkring 45.000 deltagere, bliver heller ikke til noget, oplyser festivalen på sin hjemmeside.

»Det piner os endnu en gang at stå i den ulykkelige situation, hvor vi desværre må meddele, at Tinderbox 2021 er aflyst,« skriver festivalen, der skulle have fundet sted i dagene 24.-26. juni.

»Det seneste år har vi sammen med de andre festivaler arbejdet hårdt og brainstormet døgnet rundt for at finde en model, der kunne gøre det trygt for os alle at tage på festival igen. Men tiden er ikke til det endnu, og regeringens beslutning gør, at vi må vente med at holde Tinderbox til 2022,« lyder det.

Heavy metal-festivalen Copenhell smider også håndklædet i ringen.

»Sikkerhed og tryghed for vores publikum, festivalansatte og bands har vores højeste prioritet, og vi følger til enhver tid myndighedernes retningslinjer,« skriver festivalen på sin hjemmeside.

Rammer ikke kun festivaler

Blandt de mindre festivaler har Jelling Musikfestival meldt ud, at den aflyser. Den skulle have været afviklet fra den 20. til den 23. maj. Det samme gælder Nibe Festival og Vig Festival.

Ifølge Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live, som er interesseorganisation for festivaler og spillesteder, er genåbningsaftalen katastrofal. Det siger han til Ritzau.

»Vi må betragte det her som det, der resulterer i aflysninger ude hos de store, danske festivaler,« siger Esben Marcher til Ritzau.

I modsætning til de aflyste festivaler øjnes der en mulighed for, at Grøn (tidligere Grøn Koncert, red.) kan afvikles. Tuborg og Muskelsvindfonden, der arrangerer Grøns koncertrække på i alt 16 koncerter hen over juli og august, har tidligere meldt ud, at man planlægger at have plads til omkring 10.000 tilskuere.

I aftaleteksten står der, at loftet over gæster til udendørs stående arrangementer kan hæves til netop 10.000, når og hvis myndighederne vurderer, at det er »sundhedsmæssigt forsvarligt«.

I SMVdanmark, interesseorganisation for små og mellemstore virksomheder, mener administrerende direktør Jakob Brandt, at farvellet til festivalerne også rammer en lang række underleverandører hårdt.

»Det rammer ikke kun arrangørerne hårdt, men også alle de mange underleverandører, der står for alt det praktiske, lige fra lys, lyd, scene til fadølslevering og toiletvogne,« siger Jakob Brandt i en pressemeddelelse.

»Deres økonomi har været lagt på is siden marts sidste år, og de havde håbet på en højsæson, der kunne gnave bare lidt af det underskud, de har opbygget. Så det er helt afgørende, at de nu bliver kompenseret. Også med den forståelse, at de tjener langt størstedelen af deres omsætning hjem i sommermånederne,« siger Jakob Brandt.

Med aftalen står det klart, at festivalerne ud over at holde sig under loftet på antal gæster – i det omfang de bliver til noget – også skal kræve fremvisning af coronapas. De skal også udarbejde en sundhedsplan til myndighederne, der efterfølgende vil vurdere, om festivalen kan afvikles på sundhedsmæssigt forsvarlig vis.

Du kan få overblik over alle dele af aftalen her.

Læs også
Top job