Serier
BREAKING

Finanstilsynets Jesper Berg vil diskutere bankkunders privatliv

Direktøren opfordrer politikerne til en snak om grænserne for bankkunders privatliv, og om de kan rykkes for mere effektivt at kunne bekæmpe finansiel kriminalitet som hvidvask.

Hvidvask i Danske Bank
Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, mener at de nuværende regler betyder, at der bruges væsentlig flere ressourcer på at fange ulovlige transaktioner. Foto: Nicolai Lorenzen

Hvis EU virkelig mener alvorligt, at den vil hvidvask og anden finansiel kriminalitet til livs, skal grænserne for bankkunders privatliv genovervejes.

Det er budskabet i mediet Bloomberg fra Finanstilsynets direktør Jesper Berg. Han mener, at politikerne på EU-niveau bør diskutere en afvejning mellem bankkunders privatliv og myndigheders evne til at bekæmpe finansiel kriminalitet.

»Det er en politisk beslutning, hvor langt man vil gå. Der er klare grænser, og det er virkelig vigtigt, at der er en bred enighed om, hvordan vi foretager den afvejning,« siger Jesper Berg til Bloomberg.

Jesper Berg har været direktør for Finanstilsynet siden 2015. Han var myndighedens øverste leder, da danmarkshistoriens største sag om hvidvask i 2017 begyndte at rulle.

Sagen om potentiel hvidvask for 1.500 mia. kr. i Danske Bank gjorde, at et bredt politisk flertal på Christiansborg i marts 2019 blev enige om at give Finanstilsynet flere muskler at spille med.

Heriblandt fik myndigheden mulighed for at udstede milliardstore bøder til finansielle virksomheder, der bryder reglerne om hvidvask, og at benytte sig af observatører i bankerne.

Nu opfordrer Jesper Berg til, at politikere i EU tager teten og ser nærmere på, om de gældende regler for tilsyn med finansielle virksomheder er vidtrækkende nok.

EU-Kommissionen har for nylig meddelt, at den vil foreslå en gennemgang af EU-reglerne med henblik på at udvikle antihvidvasklovgivningen.

»Kampen mod finansiel kriminalitet skal forstærkes,« skrev Kommissionen i en kommunikation til Europa Parlamentet den 14. april.

»Blot en mindre del af hvidvaskaktiviteter bliver opdaget, og kun en pct. af af kriminelle aktiver bliver beslaglagt,« skrev Kommissionen.

Kommissionen vil derfor i årets andet kvartal foreslå lovgivning, der skal etablere et regelsæt, som skal gælde på tværs af EU. De nye regler skal styrke tilsynet fra EU-niveau og skabe koordination og støtte på tværs af medlemslandenes finanstilsyn.

BRANCHENYT
Læs også