Finans

Ethereums markedsværdi kryber nærmere bitcoins

Verdens mest populære kryptoaktiv, bitcoin, mister fortsat markedsandele. Prisen på dets nærmeste konkurrent, ethereum, når nye højder dag for dag.

Allerede i 2017 vandt ethereum opmærksomhed, da flere eksperter spåede, at den ville overgå bitcoin i markedsværdi. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Længe har kryptovaluta for de fleste været synonym med bitcoin.

I årets første måneder eksploderede den berømte kryptovaluta i pris, men på det seneste er det de alternative kryptoaktiver, der har fået fart på, og særligt et af dem gør sig i dag bemærket.

Over 130 mia. dollars er i løbet af den seneste uge blevet investeret i ethereum. Prisen på en ether er som følge deraf steget med mere end 30 pct. og strøg i nat forbi i 4.000 dollars-mærket.

Lige nu handles en ether til omtrent 4.100 dollars stykket.

»Det går ret stærkt lige nu. Selv de mest optimistiske havde ikke for et år siden troet på, at ethereum ville være over 4.000 dollars nu,« siger kryptoanalytiker hos Saxo Bank Mads Eberhardt.

Udviklingen står i stærk kontrast til bitcoins. Siden den ramte højeste kurs nogensinde i midten af april - 64.863 dollars - har bitcoin ikke gjort det store væsen af sig. En bitcoin koster i dag 59.150 dollars.

Bitcoin udgør ifølge Coinmarketcap nu 44 pct. af den samlede værdi investeret i kryptoaktiver. Ethereum udgør 19 pct. Da vi gik ind i 2021, fyldte bitcoin mere end 70 pct. af det samlede marked.

Spørgsmålet er, om ethereum kan få en højere markedsværdi end bitcoin og blive det største kryptoaktiv i verden - en position, som bitcoin praktisk talt altid har haft.

»Uanset om det bliver det her bull run eller det næste, vil jeg sige, at der er en ret høj chance for, at det kommer til at ske,« siger Mads Eberhardt.

»Hvorvidt det sker i år, er jeg ret usikker på. Hvis det sker, bliver der en let form for ramaskrig i community’et. Det var også et markant emne i 2017, hvor mange troede på det. Jeg har det efterhånden sådan, at jeg vil se det, før jeg tror det,« siger han.

Bitcoin har i øjeblikket en samlet markedsværdi på 1.100 mia. dollars, mens ethereums markedsværdi lyder på 477 mia. dollars.

I tillæg til de penge, der er investeret direkte i ether, kommer, at der til ethereum-netværket hører en række tokens. Den mest gængse type hedder erc-20. Flere større kryptoaktiver er erc-20-tokens, som kun fungerer på ethereum-netværket.

Det gælder for eksempel Chainlink og Uniswap, der begge har markedsværdier i omegnen af 21 mia. dollars. Danske Maker gør også brug af en erc-20-token.

For et år siden kunne man købe en ether for 180 dollars. Prisudviklingen siden da svarer til en stigning på mere end 2.100 pct.

Læs også