Serier

Nationalbanken skærper tonen: Politikere bør gribe ind over for prisstigninger på boligmarkedet

Nationalbanken ser nu med så stor bekymring på prisudviklingen på boligmarkedet, at bankens øverste ledelse opfordrer politikerne til gribe ind med en række konkrete tiltag. Det skal dæmme op for uholdbare prisstigninger især i landets største byer. Nykredit og Danske Bank advarer mod fejl-indgreb.

Det brandvarme boligmarked

De kraftige prisstigninger på boligmarkedet gør nu Nationalbanken så nervøs, at bankens øverste ledelse skærper retorikken og opfordrer politikerne til at gribe ind over for udviklingen med nye konkrete tiltag.

Historien viser nemlig, at politiske indgreb dæmper nedturen efter en periode med et overophedet boligmarked, og det er det behov for nu, vurderer Nationalbanken.

Historisk er boligmarkedet kommet bedst igennem kriser, når der er blevet hjulpet på vej af indgreb.

Per Callesen, nationalbankdirektør.

»Vores vurdering er, at situationen er bekymrende,« siger nationalbankdirektør Per Callesen.

Han peger helt konkret på muligheden for at reducere adgangen til afdragsfrie lån samt fjerne rentefradraget på boliglån.

Desuden er det ifølge Per Callesen vigtigt at få indfaset den nye boligbeskatning, som er vedtaget politisk, men som indtil videre er udskudt fra 2021 til 2024, fordi den har vist sig svær at indføre i praksis.

»Det mest effektive og præcise er at få gennemført reformen af boligbeskatningen, fordi den vil ramme der, hvor priserne stiger mest. Derudover kan man diskutere, om det er klogt med forvridende forhold som et rentefradrag i en periode, hvor priserne stiger markant,« siger Per Callesen.

Der blev solgt mere end 100.000 boliger sidste år, hvilket er det højeste niveau i nyere tid. Huspriserne er de seneste 12 måneder steget 14,3 pct., mens sommerhuse er blevet 24,4 pct. dyrere.

Landets tre største finanskoncerner, Nykredit, Danske Bank og Nordea, har ingen holdning til, hvilke politiske indgreb der bør foretages, men de advarer alle om, at den type tiltag nemt kan ende med at ramme ved siden af målet og i værste fald forværre problemerne.

Der er altid en risiko, når tingene går meget stærkt, og det er vi som tilsynsmyndighed bekymrede for.

Kristian Vie Madsen, vicedirektør i Finanstilsynet.

»Man skal passe på med at gribe ind politisk, for rigtig tit kan man ikke gennemskue konsekvenserne. Det går galt oftere, end det går godt. Derfor skal man være ekstrem ydmyg med at intervenere i et marked, hvor prisfastsættelsen sker af sig selv,« siger Mads Skovlund, bankdirektør i Nordea Danmark.

Finanstilsynet er ligesom Nationalbanken bekymret over udviklingen på boligmarkedet.

»Der er altid en risiko, når tingene går meget stærkt, og det er vi som tilsynsmyndighed bekymrede for,« siger Kristian Vie Madsen, vicedirektør i Finanstilsynet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup.

Læs de øvrige artikler i serien ”Det brandvarme boligmarked” her.

Læs også
Top job