Finans

Flyselskab vil ikke længere flyve i hviderussisk luftrum

Airbaltic vil ikke længere flyve i hviderussisk luftrum, efter et passagerfly igår blev tvunget til at lande i Minsk af de hviderussiske myndigheder.

Ryan Air-flyet landede søndag aften flere timer forsinket i Vilnius. Ryanairs direktør udtalte mandag, at der var hviderussiske KGB-agenter om bord på flyet. Foto: Petras Malukas/AFP

Flyselskabet airBaltic vil ikke længere lade deres fly passere Hvideruslands luftrum, efter landets myndigheder igår tvang et passagerfly til at lande i hovedstaden Minsk.

Passagerflyet fra Ryanair var på vej fra Athen i Grækenland til Vilnius i Litauen. Det skete efter, at den hviderussiske præsident, Aleksandr Lukasjenko, ifølge statsligt tv angiveligt personligt gav ordre om, at to kampfly skulle gå på vingerne og bringe flyet til landing.

Nu har det lettiske flyselskab airBaltic allerede i dag taget konsekvensen af hændelsen og dropper al flytrafik i Hvideruslands luftrum.

Det skriver DR.

»De tager, allerede inden EU har truffet en beslutning, konsekvensen af det, der er sket, og stopper med at flyve over hviderussisk luftrum,« siger DR's ruslandskorrespondent, Matilde Kimer, til DR.

Senere i dag skal EU's stats- og regeringschefer mødes på et topmøde, hvor sanktioner mod Hviderusland blandt andet skal diskuteres.

Blandt de 120 passagerer om bord var den hviderussiske regeringskritiker og journalist for bl.a. oppositionsmediet Nexta, den 26-årige Roman Protasevitj. Han blev ved landingen anholdt af de hviderussiske myndigheder og kunne altså ikke vende tilbage til Litauen, hvor han lever i eksil, idet han er eftersøgt i sit hjemland. Det skriver bl.a. BBC.

Ifølge Ritzau var meldingen fra Hviderusland, at der var en sikkerhedstrussel mod flyet.

BRANCHENYT
Læs også