Finans

Danske Bank må dykke dybt i lommerne: Mobilepay-eventyr sætter ny tabsrekord

2020 blev endnu et år med blodrøde tal på Mobilepay-bundlinjen. Tabet de seneste fem år for eneejeren Danske Bank er på tæt ved en halv mia. kr.

Mobilepay kom flyvende ud af 2020 med rekordmange danske erhvervskunder. Alligevel er Mobilepay et dyrt bekendtskab for ejeren Danske Bank. Foto: Jens Dresling.

Trods solid kundevækst og et hop i indtægterne i den danske Mobilepay-forretning på 64 pct. satte underskuddet i Danske Banks mobilbetalingseventyr i Danmark og Finland historisk rekord sidste år.

Mobilepay
  • Den mobile betalingsløsning MobilePay så dagens lys i 2013.
  • Selskabet ejes 100 pct. af Danske Bank.
  • Oprindelig blev Mobilepay brugt til elektroniske pengeoverførsler mellem private.
  • I dag er det især brugernes betaling i både netbutikker og fysiske butikker, der er i vækst.
  • Mere end 4,1 mio. danskere bruger i dag Mobilepay, mens tjenesten har godt 170.000 erhvervskunder.
  • Mobilepay er i dag på markedet i Danmark og Finland.

Mobilepay A/S, der ejer Mobilepay-selskaberne i Danmark og Finland, kom således ud af 2020 med et tab på 218,6 mio. kr. - 61 mio. kr. mere end den hidtidige rekord sat i 2019.

Selv om den nye millionblødning betyder, at Mobilepay-satsningen har kostet Danske Bank knap en halv mia. kr. i perioden 2016-2020, er meldingen, at alt går som planlagt.

»I 2020 rapporterede selskabet et nettotab på 218.557.000 kr., hvilket modsvarer forventningerne,« fastslår Mobilepay-ledelsen med topchef Claus Bunkenborg i front i 2020-regnskabet.

Det markante hop i underskuddet forklares bl.a. med, at aftaler fra 2016 og 2017 med partnerskabsbanker om bidrag til Mobilepay-finansieringen udløb med udgangen af 2019.

Samtidig har lønudgifterne tager et tigerspring på tæt ved 50 pct., hvilket har betydet en merudgift på knap 25 mio. kr.

»Stigningen i medarbejderudgifterne er hovedsagelig knyttet til overførslen af aktiviteter fra Danske Bank,« lyder det i 2020-regnskabet.

Tidligere lå en stor del af it-udviklingsopgaverne i Mobilepay i regi af Danske Bank, men opgaverne er i dag flyttet over til Mobilepay-forretningen.

Det har bl.a. medvirket til, at Mobilepay A/S det seneste år har øget medarbejderstaben fra i gennemsnit 48 ansatte til 82.

Rekordunderskuddet i 2020 betyder, at Danske Bank har haft rollen som den rige onkel fra Amerika og hældt ekstra 150 mio. kr. i Mobilepay-satsningen gennem endnu en kapitaludvidelse.

Heraf er 60 mio. kr. sendt direkte videre til Mobilepay Denmark A/S, der trods solid vækst i den danske erhvervsforretning kom ud af 2020 med et tab efter skat på 77,1 mio. kr.

Samtidig er der også sendt en pose millioner videre til datterselskabet Mobilepay Finland Oy, der indkasserede et underskud i 2020 på 83,8 mio. kr.

De fortsatte Mobilepay-tab kommer på et tidspunkt, hvor nye mobilbetalingstjenester anført af Apple Pay og Google Pay vinder frem blandt danske mobilkunder.

Alligevel slår Mobilepay-ledelsen fast, at det langt fra er slut med røde tal på bundlinjen. Selskabet forventer i 2021 »betydelige investeringer« i nye Mobilepay-løsninger, hvorfor forventningen for indeværende år er nye tab.

Coronasituationen gør dog, at Mobilepay-ledelsen ikke har noget endegyldigt bud på, hvor stort underskuddet ventes at blive, lyder det.

I 2020 overførte danske Mobilepay-brugere 125 mia. kr. Heraf udgjorde erhvervsbetalinger, som er udpeget til at være indtjeningsmotoren i Mobilepay, rekordhøje 43 mia. kr.

Læs også