Serier
BREAKING

Lovindgreb mod negative renter? Simon Kollerup har fået lavet notat om fordele og ulemper

Erhvervsminister Simon Kollerup vil have bankerne til at stoppe de negative renter ved grænsen på 100.000 kr. i indlån. Han har fået udarbejdet et notat om fordele og ulemper ved et lovindgreb.

Negative renter
Erhvervsminister Simon Kollerup har blæst til kamp mod negative renter i bankerne. Tirsdag skal han i samråd i Folketinget for sine udmeldinger omkring netop negative renter. Foto:Stine Bidstrup

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har blæst til kamp mod den grænse for negative indlånsrenter, som gradvist flytter sig blandt de fleste danske banker.

Hidtil har ministeren dog afvist at have konkrete planer om et indgreb mod de negative renter.

Negative renter
  • Centralbankerne har igennem flere år sænket deres renter i et forsøg på at gøre det mindre og mindre attraktivt at lade pengene stå i banken.
  • De vil hellere have pengene ud at arbejde i samfundet og skabe vækst.
  • Samme overvejelser har den danske Nationalbank haft. Derudover har Nationalbanken kæmpet med det positive problem, at Danmark bliver betragtet som et særligt attraktivt sted at placere sine penge, fordi der er styr på økonomien, og der er politisk stabilitet.
  • Men hvis det bliver for eftertragtet at placere penge i Danmark, stiger den danske krone i værdi i forhold til euroen. Og netop den faste kurs over for euroen er et helt centralt mål i Nationalbanken.
  • Derfor har Nationalbanken været relativt tidligere ude med at bruge negative renter over for bankerne for at presse de negative renter igennem ud i det finansielle system og ud til virksomheder, investorer og private

Simon Kollerups overvejelser om et indgreb er dog nået så langt, at han for nylig har fået sit departement til at udarbejde et notat om »handlemuligheder vedrørende negative renter, herunder fordele og ulemper ved et lovindgreb«.

Det viser en aktindsigt, som Finans har fået ved Erhvervsministeriet.

Da notatet er »internt materiale«, har Finans dog ikke kunnet få yderligere aktindsigt i dets indhold. Ligesom hverken Erhvervsministeriet eller Simon Kollerup har svaret på, hvad fordelene og ulemperne ved et lovindgreb mod negative renter vil være, og hvad handlemulighederne er.

I en skriftlig udtalelse siger Simon Kollerup, at bankerne er gået til grænsen ved negative renter på indlån for 100.000 kr.

»Bankerne har simpelthen et ansvar for ikke at underminere tilliden til sektoren ved at fortsætte med at sænke beløbsgrænsen for de negative renter. Hvis udviklingen skal bremses, handler det jo først og fremmest om, at bankerne stopper her, men hvis udviklingen fortsætter, må vi have en politisk drøftelse af, hvordan vi fremover kan sikre en grænse for negative renter i banken,« siger han i den skriftlige udtalelse.

Erhvervsministeriet har i et dokument samlet udmeldinger den seneste tid omkring negative renter i bankerne.

Af dokumentet fremgår det, at politikere fra SF og Enhedslisten har meldt sig klar til til en politisk diskussion af grænsen for negative indlånsrenter.

Stribevis af store danske banker har udtrykt deres modstand mod den mulige politiske indblanding. Det samme har bankernes interesseorganisation, Finans Danmark.

»Vi lytter selvfølgelig til, hvad ministeren siger, men vi sagde også ganske klart fra. Vi ønsker ikke en politisk indblanding i prisfastsættelsen,« har det lydt fra Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark.

For nu har Simon Kollerup sat Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at undersøge, hvordan konkurrencen mellem bankerne kan forbedres til gavn for kunderne. Den undersøgelse er klar til efteråret.

Derudover har Simon Kollerup bedt Finanstilsynet om at se nærmere på, hvorvidt bankerne giver kunderne ordentlig rådgivning.

Simon Kollerup skal tirsdag eftermiddag i samråd i Folketinget for sine udmeldinger omkring negative renter.

BRANCHENYT
Læs også