Serier

Nye tal afslører: Danskerne har stadig en enorm appetit på at købe boliger

Der er stor uenighed om, hvorvidt det er nødvendigt med et politisk indgreb for at tøjle boligmarkedet. Ifølge en ny undersøgelse har danskerne stadig stor appetit på boligkøb.

Det brandvarme boligmarked

Trods meldinger om en begyndende opbremsning på det brandvarme boligmarked har danskerne stadig en enorm appetit på at købe ejerboliger.

Det viser en ny måling fra analysehuset Voxmeter baseret på 5.000 interview de seneste tre måneder.

Meget tyder på, at vi går ind i en sommer med fortsat travlhed på boligmarkedet.

Christian Stjer, adm. direktør i Voxmeter.

Interessen for at købe huse er faldet en anelse de seneste tre måneder, men ligger stadig på et dobbelt så højt niveau som for et år siden. Når det gælder sommerhuse, er interessen ligefrem steget. De seneste tre måneder har der været en stigning på 70 pct., som overvejer at købe sommerhus det kommende år.

»Meget tyder på, at vi går ind i en sommer med fortsat travlhed på boligmarkedet, når vi taler om huse og i særdeleshed sommerhuse,« siger Christian Stjer, adm. direktør i Voxmeter.

En af landets førende boligøkonomer vurderer, at boligmarkedet vil forblive oppe i et højt gear.

»Der er fortsat en betydelig interesse blandt den danske befolkning for boligmarkedet, og vi vil se en høj aktivitet i sommerhalvåret. Spørgsmålet er dog, om vi har set toppen af prisstigningerne, fordi der kommer flere boliger til salg, ligesom renten er steget,« siger Curt Liliegreen, projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter, der som upartisk aktør indsamler data om boligmarkedet med det formål at kvalificere den boligøkonomiske debat.

Der er fortsat en betydelig interesse blandt den danske befolkning for boligmarkedet.

Curt Liliegreen, projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter.

Den fortsat store efterspørgsel efter sommerhuse skyldes i høj grad danskernes bekymring for, om corona-virusset fortsat vil gøre det svært at komme på ferie i udlandet.

»Alt tyder på, at danskerne fortsat vil efterspørge sommerhuse i stor udstrækning. Vi er fortsat bekymrede for den frie bevægelighed, og det gør det stadig hot at eje et sommerhus,« siger Christian Stjer.

1,7 pct. af danskerne over 18 år har planer om at købe sommerhuse inden for 12 måneder. Det svarer til 80.000 danskere. Det er stort set samme niveau som for et år siden, hvor andelen var 1,6 pct. For tre måneder siden var det 1 pct. eller 50.000 danskerne.

Når det gælder huse, er andelen af købsinteresserede danskere på tre måneder blot faldet fra 3,2 til 3,1 pct., hvilket betyder, at ca. 150.000 danskere fortsat overvejer at købe. For et år siden lå niveauet på 1,5 pct.

På markedet for ejerlejligheder er købsinteressen faldet fra 0,9 til 0,7 pct. på tre måneder, hvilket er et fald fra 43.000 til 33.000 danskere. Men det er stadig over niveauet for et år siden på 0,6 pct.

Der er ifølge Voxmeter tale om en signifikant stigning i interessen for at købe huse og sommerhuse i forhold til for et år siden.

De nye tal rammer ned i en debat om, hvorvidt det er nødvendigt at foretage indgreb på boligmarkedet. Ifølge både Nationalbanken og Finanstilsynet bør der gribes ind politisk, mens de økonomiske vismænd og regeringen vurderer, at udviklingen skal følges nøje, men at der ikke er behov for et akut indgreb.

Debatten har rejst sig, efter at huspriserne er steget med 14,3 pct. de seneste 12 måneder, mens sommerhuse er blevet 24,4 pct. dyrere. Samtidig blev der sidste år solgt flere end 100.000 boliger herhjemme, hvilket er det højeste niveau i nyere tid.

Læs også
Top job