Udvikling undrer Danske Bank: Flere kontanter er i omløb i samfundet

Mængden af kontanter er steget med 9 mia. kr. under coronakrisen, selv om danskerne har hævet 5 mia. kr. mindre i bankerne.

Det kontantløse samfund har aldrig været længere væk. Foto: Joachim Ladefoged

Stadig flere kontanter er pumpet ud i dansk økonomi under coronapandemien, og det giver umiddelbart ingen mening.

Det konstaterer Danske Bank, som er dykket ned i tallene bag udviklingen.

Kontantmængden er steget med 9,2 mia. kr. til 78 mia. kr. siden begyndelsen af 2019. En stigning på 13 pct. Men i samme periode har danskerne hævet færre penge i bankerne, viser tal fra Danmarks Statistik og Danske Banks egne tal.

»Der er sket det, at forbruget er faldet. Der er hævet færre kontanter, men der er også brugt færre penge,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker i Danske Bank.

Ifølge Danske Bank har coronakrisen haft en stor indflydelse på udviklingen, men det er svært at redegøre for på hvilken måde.

Pandemien har haft betydning i forhold til antallet af turister, der holder ferie i Danmark, ligesom den kan have haft betydning for mængden af sort arbejde, som typisk betales kontant.

»Det er svært at gennemskue, hvor meget sort arbejde fylder, og om det skulle have taget fart under coronaen,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Kriminalitet og sort arbejde er på ingen måde den overvejende forklaring på den stigende pengemængde.

Anders Gaba, adm. direktør i Nokas

Værdihåndteringsselskabet Nokas afviser, at sort arbejde kan forklare den stigende kontantmængde.

»Sort arbejde fylder noget, men kriminalitet og sort arbejde er på ingen måde den overvejende forklaring på den stigende pengemængde. Det er de negative renter og coronakrisen, hvor folk oplever sikkerhed ved at have kontanter,« siger Anders Gaba.

Nationalbanken undersøger løbende udviklingen på kontantområdet, men kan ikke svare på, hvor meget negative renter og sort arbejde har betydet for udviklingen.

»Kontanter er kendetegnet ved at være anonyme, og Nationalbanken har derfor ingen viden om, hvor stor en del af stigningen i kontantomløbet, der kan forklares med sort arbejde eller negative indlånsrenter,« skriver Nationalbanken i en e-mail til Finans.

Fra 2019 til 2020 faldt indskuddene i bankerne med 17 mia. kr., mens hævningerne faldt med 22 mia. kr. Derfor burde kontantmængden være faldet med ca. 5 mia. kr., hvis man alene ser på indskud og hævninger.

Læs også
Top job