Finans

Nets-fusion på plads: Gigantaftale udløser aktiefest for Nets-ansatte

Italienske Nexi købte i november Nets i en handel til 58 mia. kr. Nu er de to betalingskæmper smeltet juridisk sammen. For ca. 1.100 Nets-ansatte åbner det for en solid gevinst.

Nets blev i november sidste år købt af den italienske betalingskæmpe Nexi i en handel, der prissatte Nets til 58 mia. kr. Den 1. juli gennemførte de to selskaber den formelle overtagelse. Foto: Nets

1.100 Nets-ansatte har al mulig grund til at smile bredt over, at den danskbaserede betalingskæmpe nu formelt er smeltet sammen med den italienske Nexi-koncern.

Aktier til Nets-ansatte
 • Nets søsatte i august 2019 et aktieprogram for ca. 3.500 medarbejdere – et såkaldt »medinvesteringsprogram«.
 • Tilbuddet lød på at købe Nets-aktier for 10.000 kr. eller 20.000 kr.
 • Ved et senere salg af Nets ville medarbejderen så få tildelt to ekstra aktier for hver allerede købt Nets-aktie, lød tilbuddet.
 • Omkring 3.500 ansatte fik tilbudt at købe aktier. Ifølge Finans’ oplysninger tog ca. 1.100 imod tilbuddet.
 • Den 1. juli 2021 faldt Nexi-købet til 58 mia. kr. af Nets på plads
 • Medinvesteringsprogrammet til Nets-ansatte så dagens lys, efter at Børsen i maj 2019 afslørede, at 60-70 Nets-chefer var blevet omfattet af et nyt aktieprogram med en potentiel gevinst til gruppen på omkring 7 mia. kr.

For de 1.100 ansatte betyder fusionen nemlig, at de her og nu står til en kontant gevinst på knap 100 mio. kr., fordi de i august 2019 hver især valgte at skyde op mod 20.000 kr. i Nets-aktier som en del af et internt aktieprogram,

Med Nexi-sammenlægningen på plads får medarbejderne nemlig kvit og frit tredoblet antallet af købte Nets-aktier, der efterfølgende veksles til Nexi-aktier.

Nexi-aktien handles på Milano-børsen, og med afsæt i den nuværende kurs vil en investering på 20.000 kr. have en værdi på 108.000 kr. – en værdistigning på 440 pct. på bare to år.

Medarbejdernes udsigt til en milliongevinst glæder Gianluca Ventura, HR-direktør i Nets.

»Vores virksomhed har i løbet af en kort årrække udviklet sig fra at være først lokal, siden nordisk og nu en førende europæisk aktør i betalingsindustrien. Jeg er stolt over den store indsats alle vores medarbejdere har ydet på denne rejse. Det glæder mig samtidig, at de kollegaer, der har troet på Nets og sat deres egne penge på spil, også ser ud til at opnå en gevinst af deres investering,« siger Gianluca Ventura.

Ordningen for de ansatte så dagens lys i august 2019 i slipstrømmen på massiv kritik af et nyt bonusprogram for 60-70 chefer og topdirektører med en samlet værdi på op mod 7 mia. kr.

En del af kritikken gik bl.a. på, at mens Nets-cheferne løb med gevinsten, var der ingenting til medarbejderne, som på daglig basis leverede resultaterne.

I august 2019 lancerede Nets-ledelsen så muligheden for, at ansatte kunne købe Nets-aktier for 10.000 kr. eller 20.000 kr., hvilket ca. 1.100 af de ansatte valgte at gøre.

Oprindelig var målet, at Nets-medarbejderne skulle have gevinsten ved et salg af betalingskæmpen udbetalt i løbet af få måneder.

Fusionen
 • Nexi overtager Nets i en handel, der prissætter Nets til 7,8 mia. euro - 58 mia. kr. - inklusive Nets-gæld på 1,8 mia. euro.
 • Betalingen sker ved, at Nets-aktionærerne modtager 407 mio. nye Nexi-aktier. Købsprisen er derfor fastsat ud fra den aktuelle Nexi-aktiekurs.
 • Her og nu vil Nets-ejerne, som anføres af den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman, få en ejerandel i Nexi på 39 pct.
 • Nexi står i at opkøbe sin italienske ærkerival Sia. Falder opkøbet på plads som ventet, vil det udvande Nets’ ejerandel til 31 pct.
 • Nets-aktionærerne skal holde på Nexi-aktierne i op til to år. Ud over de 407 mio. Nexi-aktier kan Nets-aktionærerne opnå en bonus på 250 mio. euro - 1,9 mia. kr., såfremt Nets indfrier aftalte indtjeningsforventninger i 2021.

Det spænder Nexi-fusionen dog ben for. I forbindelse med handlen er der nemlig indgået en såkaldt earn-out-aftale, der kan udløse en ekstra bonus til Nets-aktionærerne – herunder den tidligere topledelse samt medarbejdere med Nets-aktier, hvis Nets »formår at realisere et vist indtjeningsniveau« i 2021.

Bonussen består af Nexi-aktier til en værdi af knap 1,9 mia. kr. Det betyder til gengæld, at regnskabet for den enkelte Nets-aktionær først kan gøres endelig op, når 2021-regnskabet for Nets er på gaden.

Mens Nets-ansatte med aktier må væbne sig med tålmodighed, har Nets-salget allerede betydet en ny hverdag for den tidligere Nets-topchef Bo Nilsson.

Med Nexi for bordenden er Bo Nilsson henvist til posten som formand for Nets-bestyrelsen og en ny post som bestyrelsesmedlem af Nexi-bestyrelsen.

Til gengæld bliver det Nexi-topchef Paolo Bertoluzzo, der kommer til at svinge taktstokken over fusionsselskabet, mens den tidligere Nets-finansdirektør Klaus Pedersen er ny Nets-topchef.

Læs også
Top job