Finans

Berenberg forventer milliardregning: Kun 45 pct. er forsikret mod oversvømmelser

Berenberg vurderer, at oversvømmelserne i Tyskland og Belgien vil efterlade en regning til forsikringsselskaber på 15-22 mia. kr.

Indbyggerne i byen Bad- Neuenahr-Ahrweiler er hårdt ramt af ødelæggelserne efter oversvømmelsen i Tyskland. Foto: Marie Ravn

Selv om mere end halvdelen af tyskerne ikke er forsikret mod oversvømmelser og kraftig regn, kan forsikringsselskaberne se frem til en milliardregning efter naturkatastrofen tidligere på måneden.

Det vurderer den tyske bank Berenberg, som forventer en regning i niveauet 15 til 22 mia. kr. for forsikringsselskaberne.

Det er mindre, end hvad billederne fra områderne umiddelbart giver indtryk af, påpeger banken.

»Den tyske regering sammensætter en hjælpepakke på 300 mio. euro (2,2 mia. kr. red.) til at støtte de, der er ramt af oversvømmelserne, hvilket efter vores mening er en indikation af, at kravene ikke vil være så omfattende, som nogle af billederne giver indtryk af,« skriver Berenberg i en analyse.

Samtidig fastslår banken, at kun knap halvdelen - ca. 45 pct. - af bygningerne i Tyskland er forsikret mod oversvømmelse og kraftig regn, da det kræver et tilkøb af dækning.

Anderledes er det i Belgien, hvor den dækning er en del af standardforsikringen.

Risikoen for oversvømmelse er en af de mest underforsikrede risici i hele Europa.

Berenberg i en analyse

Selv om mange af de ramte familier derfor må se langt efter erstatning, venter der ifølge Berenberg forsikringsselskaberne en regning i niveauet 7,5 til 15 mia. kr. alene i Tyskland. De øvrige udgifter fordeler sig mellem Belgien, Schweiz, Luxembourg og Holland.

»Da risikoen for oversvømmelse er en af de mest underforsikrede risici i hele Europa, er den økonomiske skade sandsynligvis stor, men forsikringstabene formentlig meget lavere,« skriver Berenberg.

I 2002 gik Elben over sine breder og skabte massive oversvømmelser. I nutidens priser løb den regning op i næsten 35 mia. kr.

Så dyrt bliver det ifølge Berenberg ikke denne gang. I stedet sammenligner banken med oversvømmelser i 2013.

»Vores forståelse er, at de nuværende oversvømmelser hovedsageligt påvirker mindre byer og landsbyer. Tilsvarende kostede oversvømmelser i Tyskland i 2013 1,8 mia. euro (13,4 mia. kr. - red.) og vi mener, at det er et godt pejlemærke for de nylige oversvømmelser,« skriver Berenberg.

Ifølge Berenberg har det store tyske forsikringsselskab Allianz udsigt til at få den største regning på ca. 1,9 mia. kr., mens italienske Generali følger lige efter med en regning på forventeligt 1,7 mia. kr.

Læs også
Top job