Finans

Rekord på børsen: Aldrig før er der handlet for så store summer

Omsætningen på børsen i København tog et hop op ad, da coronakrisen ramte og har siden nået det højeste niveau nogensinde.

Der blev sat rekord på fondsbørsen i første halvdel af 2021. Foto: Nasdaq OMX

Den danske fondsbørs er braget igennem coronakrisen, og Nasdaq OMX Copenhagen har netop registreret sit bedste halvår nogensinde, når man ser på den daglige omsætning i aktier.

Hver eneste dag i årets første kvartal blev der i snit handlet for 8,3 mia. kr., mens tallet i andet kvartal endte på 7,6 mia. kr.

Dermed har de første seks måneder af i år vippet første halvår 2020 af pinden, som det halvår med den højeste omsætning. Netop i første halvår 2020 steg omsætningen mærkbart, da coronakrisen skyllede ind over kloden. Det førte til vilde udsving på aktiemarkederne - og altså også til en mærkbar stigning i omsætningen.

»Vi er meget tilfredse med resultaterne for første halvår af 2021,« udtaler Nikolaj Kosakewitsch, der er adm. direktør for Nasdaq Copenhagen, i en skriftlig kommentar.

I slutningen af 2019 lå den gennemsnitlige daglige omsætning på fondsbørsen i København på 5,3 mia. kr. I første kvartal 2020 nåede den gennemsnitlige daglige omsætning op på 7,7 mia. kr. De følgende tre måneder steg tallet til 7,8 mia. kr.

»For at give en idé om, hvad pandemien og andre faktorer betød for den samlede markedsaktivitet i tal, oplevede vi en stigning på 42,2 pct. i handelsomsætningen i 2020 versus 2019,« lyder det fra Nikolaj Kosakewitsch.

Efter et fald i tredje kvartal 2020 steg den gennemsnitlige daglige omsætning igen i slutningen af 2020, og i første kvartal i år nåede omsætningen op på 8,3 mia. kr. Det højeste tal nogensinde.

Ifølge Nasdaqs chef i Danmark er der flere forklaringer på, at første halvår har sat handelsrekord. Børsnoteringer, lave renter og en relativ moden aktiekultur er blandt de faktorer, som har spillet ind.

»Vi kan allerede nu se, at andet halvår for 2021 vil bringe mange nye børsnoteringer til vækstbørsen og hovedmarkedet,« lyder det fra Nikolaj Kosakewitsch.

Læs også