Finans

Fra oktober skal overblik gøre boliglån lettere at forstå

Foto: Jens Dresling

Snart skal der stå forrest i boliglån, hvad der i gennemsnit betales før skat om måneden det første år.

Det kan være svært at gennemskue et boliglån med begreber som kurssikring og hovedstol. Men fra oktober bliver det lidt lettere.

Her træder et nyt krav i kraft, så der med tilbud på boliglån skal følge et overblik med centrale nøgletal. Her skal blandt andet stå, hvad man i gennemsnit skal betale før skat hver måned det første år.

Det oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Det er vigtigt, at forbrugerne kan gennemskue de tilbud, de modtager, lyder det fra styrelsens forbrugerpolitiske chef, Flemming Steen Nielsen.

- Når de kan det, lægger de også et pres på låneudbyderne for hele tiden at levere det bedste og derved fremmes konkurrencen, siger han i meddelelsen.

Overblikket skal være på to sider. Her skal der også stå, hvad långiveren tager i gebyr for at oprette lånet, og hvad der betales i rentetillæg det første år.

Derudover skal det samlede beløb, der skal betales, også fremgå, samt hvad debitorrenten og de årlige omkostninger i procent er. Debitorrenten er den årlige rente, der skal betales for lånet.

Styrelsen har tidligere testet overblikket blandt forbrugerne. Og her var resultaterne positive, fortæller Flemming Steen Nielsen.

- Forbrugerne blev mindre frustrerede og markant bedre til at vælge det for dem bedste produkt, hvis de fik alle lån præsenteret med en standardforside med de væsentligste nøgletal, lyder det fra chefen.

Eksperimentet blev udført blandt 120 forbrugere. De skulle blandt andet sammenligne realkreditlån og svare på en række spørgsmål. Undervejs fik de målt deres frustrationer med biometriske målinger.

- Vores eksperiment viste, at forbrugerne oftere valgte det lån, som passede bedst til deres ønsker, når de fik præsenteret en standardforside.

- Desuden havde de flere korrekte svar på spørgsmålene, svarede på kortere tid og udtrykte mindre frustration undervejs, siger Flemming Steen Nielsen.

Kravet gælder både realkreditlån og lån, der ligner. For eksempel boliglån fra banken. Det gælder både for nye lån og ved omlægning af et eksisterende.

Læs også
Top job