Finans

Storinvestor om den kriseramte kæmpe Evergrande: »Det bliver formentlig meget smertefuldt«

Selv om den kinesiske stat formentlig vil sikre sig, at en konkurs i Evergrande ikke vil udvikle sig til en Lehman Brothers, vil det stadig ramme investorerne, lyder det fra Kapitalforvalteren Schroders.

Den kinesiske ejendomskæmpe Evergrande kæmper i øjeblikket for livet. Foto: Bobby Yip/Reuters/Ritzau Scanpix

Hvis den kinesiske ejendomskolos Evergrande ender med at kollapse kan det udløse ringe i vandet.

Sådan lyder det fra den britiske kapitalforvalter Schroders, der har et særligt fokus på emerging markets.

»En konkurs kan trække mange af forretningsforbindelserne med ned, og det kan føre til en stigning i misligholdte lån i den kinesiske banksektor. Samtidig kan en konkurs i Evergrande føre til betydelige forsinkelser i forhold til at få beboelsesejendomme klar, og det kan også have sociale konsekvenser,« skriver Robin Parbrook, der har titel af asian equites fund manager, i en kommentar til situationen omkring Evergrande.

Evergrande bærer rundt på en solid mængde gæld, som selskabet har haft så svært ved at kunne overkomme, at det ifølge flere internationale medier torsdag missede en rentebetaling. Selskabet har nu 30 dage til at finde en løsning på den misligholdte gæld, for ellers er selskabet på vej mod en konkurs.

På finansmarkederne er der blevet spekuleret over, hvorvidt et kollaps i Evergrande vil kunne være Kinas Lehman Brothers. Forstået på den måde, at et kollaps vil kunne sende Kina ud i en stor krise.

Ifølge Schroders er der dog ikke den store sandsynlighed for dette.

»Denne konkurs er blevet forudsagt vidt og bredt, og vi tror, at de kinesiske myndigheder i hvert fald delvist har forudset det. Derfor mener vi, at det er mest sandsynligt, at staten griber ind for at forhindre et kaotisk sammenbrud. Men dette vil sandsynligvis stadig være meget smertefuldt for både aktionærer og udenlandske obligationsejere,« skriver Robin Parbrook.

Læs også