Finans

Boligejere lagde NemID ned: Kæmpe interesse for støttemillioner

Energistyrelsens system brød sammen, da der tirsdag morgen blev åbnet for ansøgninger til en støttepulje.

Boligejere lagde systemet ned, da Energistyrelsen tirsdag morgen åbnede for ansøgninger til støtte til energiforbedringer. Foto: Jens Dresling.

Interessen for at gafle penge fra en ny pulje med millioner til energiforbedringer var så stor, at Energistyrelsens ansøgningssystem tirsdag morgen brød sammen.

På forhånd var det ventet, at der ville være enorm interesse for de ca. 340 mio. kr., som boligejere fra kl. 10 tirsdag kunne søge om til energiforbedringer.

Alligevel gik det galt.

»Der har været tekniske problemer i forhold til at kunne logge ind med NemID, men de er nu løst,« siger Ture Falbe-Hansen, der er pressechef i Energistyrelsen.

Tirsdag kl. 9 åbnede Energistyrelsen et virtuelt venteværelse, hvor boligejere kunne stille sig i kø, inden der blev åbnet for selve processen med at søge midler fra Bygningspuljen kl. 10.

Støttepuljen
  • Bygningspuljen er etableret som følge af energiaftalen i 2018, klimaaftalen i 2020 og finansloven i 2021.
  • Der er i alt 2,5 mia. kr. i puljen, som dækker 2020 til 2026.
  • De kommende år er søttebeløbene: ca. 340 mio. kr. (nu), 375 mio. kr. (2022), 320 mio. kr. (2023), 315 mio. kr. (2024), 230 mio. kr. (2025) og 200 mio. kr. (2026).
  • Målet er at reducere det samlede CO2-udslip ved at energiforbedre boliger.
  • 60 pct. af puljens midler er afsat til at udskifte elvarme samt olie-, gas- og biokedler til varmepumper.

Ifølge Energistyrelsen stod 24.000 boligejere i kø, da der kl. 10 blev åbnet for at søge. Kort efter var det tal vokset til 25.000, og så gik det galt.

»Nogen har haft det problem, at når de kom igennem køen og skulle bruge NemID til at logge på, er de endt i et loop, så de ikke kunne komme igennem,« forklarer Ture Falbe-Hansen.

Vi er glade for, at der er flere, der har fundet en løsning, så de har kunnet logge på.

Ture Falbe-Hansen, pressechef i Energistyrelsen

Det har skabt store irritationer, fremgår det af brugerindlæg på Facebook. Men det har også vist sig muligt at omgå loop'et.

Opskriften på at gøre det lagde en bruger på Facebook, og efterfølgende forklarede Energistyrelsen også, hvordan de uheldige boligejere rent faktisk kunne nå frem til at søge om støttemidler, når det blev deres tur.

»Vi er kun interesserede i, at folk kommer videre ind i ansøgningsportalen, når det bliver deres tur. Så vi er glade for, at der er flere, der har fundet en løsning, så de har kunnet logge på via NemId,« siger Ture Falbe-Hansen.

Tirsdag kl. 14 havde Energistyrelsen modtaget ca. 1.200 ansøgninger fra boligejere, som har søgt om ca. 28 mio. kr.

Sidste år søgte 18.000 og puljen blev opbrugt på bare to uger. Den 7. april i år blev der atter åbnet for ansøgninger, og puljen på den gang 250 mio. kr. blev opbrugt i løbet af det første døgn.

Næste mulighed for at søge om tilskud bliver engang i 2022.

Boligejere kan få tilskud til en række boligforbedringer af helårshuse - ikke fritidshuse - som sparer energi.

Nykredit har opgjort de mulige støttebeløb for et konkret hus fra 1968 til i alt 66.070 kr. i form af tilskud til bl.a. udskiftning af vinduer, isolering af loft og efterisolering af soklen.

Læs også
Top job