Serier
BREAKING

Direktør for Landbrug & Fødevarer siger op efter sexismesag

Adm. direktør i Landbrug & Fødevarer Anne Arhnung har opsagt sin stilling på grund af uenighed med den øverste politiske ledelse i organisationen.

Sexchikane i DanBred
Adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Arhnung, har under hele forløbet afvist at kommentere sexisme-sagen i DanBred. Nu er hun fortid. Collage: Anders Thykier.

Direktøren for Landbrug & Fødevarer, Anne Arhnung, opsiger sin stilling med omgående virkning. Det bekræfter Landbrug & Fødevarer.

Opsigelsen sker efter Finans’ afsløring af sexisme i virksomheden DanBred, som Landbrug & Fødevarer er majoritetsejer af.

Sexchikane i DanBred
  • 18 mellemledere i avlsselskabet DanBred klagede i juni til bestyrelsen over grænseoverskridende adfærd hos selskabets adm. direktør Thomas Muurmann Henriksen. Ifølge mellemlederne har Muurmann i flere år været nærgående over for kvindelige kolleger ved firmafester.
  • Efter en intern undersøgelse konkluderede bestyrelsen, at flere kvinder har været udsat for upassende og krænkende adfærd fra direktørens side. Bestyrelsen vurderer, at der er grundlag for alvorlig kritik af Thomas Muurmann, men at han kan fortsætte som direktør i selskabet.
  • Tre kvinder, der føler sig forulempet af Thomas Muurmann, klagede i juli direkte til interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, som ejer halvdelen af DanBred. Landbrug & Fødevarers adm. direktør, Anne Arhnung, svarer, at hun er enig i bestyrelsens håndtering.
  • Finans omtaler sagen onsdag d. 22. september. Samme dag meddeler Thomas Muurmann, at han trækker sig som adm. direktør i DanBred.
  • De seneste måneder har DanBreds finansdirektør, chefjurist og flere andre medarbejdere, heriblandt flere krænkede kvinder, forladt virksomheden.
  • 25. september oplyser Landbrug & Fødevarer, at hele bestyrelsen skiftes ud. 27. september indsættes en ny bestyrelse anført af Andreas Lundby.
  • Lobbyorganisationens tre store medlemmer, Danish Crown, Arla og DLG, har offentligt kritiseret Landbrug & Fødevarers håndtering af sagen.
  • Landbrug & Fødevarer har undskyldt for forløbet og betegnet det som en fejl, at der ikke blev gjort mere noget før.
  • 10. oktober kommer det frem, at et fjerde offer for seksuel chikane i DanBred havde fået en ekstra fratrædelsesgodtgørelse på 12 måneders løn - ca. 700.000 kr. - kort efter, at bestyrelsen havde besluttet at beholde Thomas Muurmann Henriksen som adm. direktør efter hans erkendte krænkelser.

Ifølge en pressemeddelelse fra Anne Ahrnung, som kun TV2 har modtaget, skyldes opsigelsen uenighed med den øverste politiske ledelse om håndteringen af sagen.

I pressemeddelelsen skriver hun:

»Jeg har, siden denne sag kom til mit kendskab i begyndelsen af sommeren, rådgivet Landbrug & Fødevarers øverste politiske ledelse til at handle ansvarligt ud fra det kodeks for god virksomhedskultur, som jeg selv har stået i spidsen for at implementere i Landbrug og Fødevarers organisation. (...) Der har på intet tidspunkt været tvivl eller inkonsistens i min ageren eller i min rådgivning om, hvordan denne sag burde have været håndteret. Desværre har et flertal i den politisk valgte ledelse – mine arbejdsgivere – ikke lyttet til mig,« skriver hun ifølge TV2 og fortsætter:

»Denne situation er selvsagt ikke holdbar, og det tager jeg konsekvensen af i dag,« skriver Anne Arhnung i pressemeddelelsen.

Landbrug & Fødevarer har ikke på nuværende tidspunkt ønsket at kommentere opsigelsen. Heller ikke formand Søren Søndergaard eller Anne Arhnung er vendt tilbage på vores henvendelser.

Anne Arhnung blev sammen med bestyrelsesformand Søren Søndergaard og hele sektorbestyrelsen i L&F Griseproduktion advaret om flere krænkelsessager i datterselskabet DanBred.

Men organisationens ledelse fandt det i første omgang ikke nødvendigt at blande sig i DanBred-bestyrelsens håndtering af sagen, hvor både bestyrelse og topchef Thomas Muurmann Henriksen erkendte, at topchefen havde opført sig krænkende over for flere kvindelige ansatte.

Dermed var Anne Arhnung med til at acceptere, at den krænkende topchef i DanBred, Thomas Muurmann, kunne blive i jobbet.

Da Finans afdækkede sagen den 22. september, blev Thomas Muurmann dog fyret samme dag. Få dage senere blev også hele bestyrelsen i DanBred skiftet ud.

Formand for Landbrug & Fødevarer Søren Søndergaard har flere gange undskyldt for organisationens håndtering af sagen.

Læs også
Top job