Serier

ATP vil skyde 200 milliarder i klimakampen

Landets største pensionsselskab går nu for alvor ind i klimakampen med en ny målsætning om, at selskabets grønne investeringer skal runde 200 mia. kr. i 2030.

Klimatopmøde i Glasgow
Bo Foged, adm. direktør i Danmarks største pengetank, ATP, har torsdag eftermiddag præsenteret en ny ambitiøs klimaplan. Foto: Stine Bidstrup

200 mia. kr. af danskernes tvungne pensionsopsparinger skal i 2030 være med til at understøtte den grønne omstilling. Det er meldingen i et nyt klimaudspil fra Danmarks største pensionsselskab ATP.

Og der skal fart på de grønne investeringer. Allerede i 2025 skal ATP runde 100 mia. kr.

»Vi har ganske enkelt ikke råd til at lade være,« udtaler ATP’s adm. direktør Bo Foged i en pressemeddelelse.

Han forklarer, at der er to årsager til at skrue op for de grønne investeringer.

»For det første er det åbenlyst for enhver, at klimaet på kloden har brug for grøn omstilling og konkret handling nu. Det er bl.a. derfor, vi nu kommer med en konkret udmelding allerede til 2025. For det andet vil den grønne omstilling være en fantastisk mulighed for at skabe gode afkast over de næste mange år. Det skyldes ikke mindst, at der indenfor rigtig mange sektorer skal findes nye forretningsmæssige løsninger på eksisterende klimaudfordringer. I ATP tror vi derfor på, at fremtidens vindere tænker og handler grønt,« siger Bo Foged.

Klimaudspillet fra ATP kommer længe efter, at resten af den danske pensionsbranche i 2019 meldte ud, at den vil investere 350 mia. kr. i den grønne omstilling frem mod 2030. Da selskaberne i forvejen havde 125 mia. kr. i grønne investeringer, skal de nå op på 475 mia. kr. i 2030 og er på nuværende tidspunkt pænt foran målet.

ATP har hidtil afvist at sætte konkrete mål på volumen i de grønne investeringer, ligesom man også har afvist at sætte mål for, hvor meget man vil reducere investeringsporteføljens samlede CO2-aftryk.

Blandt andet har ATP argumenteret for, at datagrundlaget for at måle CO2-aftrykket ganske enkelt ikke været godt nok til at sætte meningsfulde mål.

Den del har ATP fundet en løsning på. ATP vil nemlig stille krav til alle de virksomheder, som ATP investerer i, om at de allerede i 2025 skal rapportere om deres udledning af CO2.

Med udsigt til bedre data sætter ATP nu som mål, at pengetankens klimaaftryk skal være reduceret med 70 pct. i 2030. Selskabet vil ligesom stort set alle andre danske pensionsselskaber være CO2-neutralt i 2050.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvor mange mia. kr. ATP i dag har placeret i grønne investeringer, men ifølge Bo Foged bliver det en stor udfordring af nå de 100 mia. kr. i 2025.

»Vi vil bruge pengene der, hvor afkastet er attraktivt og en omlægning fra sort til grøn virkelig batter. Hvis vi skal gøre en mærkbar forskel for klimaet – og samtidig sikre medlemmerne gode afkast – så skal vi også turde lægge indsatsen i de sektorer, der for alvor belaster klimaet i dag, men som har viljen og eksekveringskraften til at reducere deres eksisterende CO2-udslip,« siger Bo Foged og fortsætter:

»Det er vigtigt at turde træffe de valg – også selv om det betyder, at vi også kommer til at lave investeringer, der ikke bare er grønt i grønt, og hvor omstillingen har fundet sted. Det flytter ikke meget for klimaet og giver ofte ikke et lige så attraktivt afkast.«

Hos landets største erhvervsorganisation er der stor begejstring for udsigten til de mange grønne milliarder fra ATP.

»Der er brug for mange penge til at finansiere den grønne omstilling. Derfor er det yderst positivt, at ATP og andre investorer med store pengetanke prioriterer de grønne investeringer,« siger Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef i DI.

Læs også
Top job