Serier

Brancheforening med opråb: Får vi ikke flere chauffører, kan Sorbritannien løbe tør for alkohol til jul

Brancheforeningen The Wine and Spirit Trade Association opfordrer på det kraftigste regeringen i Storbritannien at gøre mere for løse den omfattande chaufførmangel, der har plaget landet siden Brexit.

Brexit - britisk farvel til EU
Brancheorganisationen Road Haulage Association har tidligere anslået, at der mangler over 100.000 chauffører i Storbritannien. Chaufførmanglen kan påvirke udbuddet af alkohol, advarer brancheforeningen The Wine and Spirit Trade Association i et brev til den britiske regering. Foto: Peter Cziborra/Reuters

Det udløste ramaskrig i Storbritannien, da en stor del af landets tankstationer i september måtte melde alt udsolgt af benzin og diesel grundet mangel på lastbilchauffører.

Nu må briterne af samme grund begynde at forlige sig med tanken om, at julehøjtiden kan blive uden vin og spiritus ved bordet.

Sådan lyder advarslen i et brev sendt i sidste uge til Storbritanniens transportminister Grans Shapps, der er underskrevet af 49 medlemmer af brancheforeningen The Wine and Spirit Trade Association. Det skriver BBC.

»Det her er en akut udfordring for vores branche, og det er bydende nødvendigt, at regeringen øjeblikkeligt griber til handling for at minimere konsekvenserne af chaufførmanglen i julehøjtiden,« lyder det fra brancheforeningen.

Flere forsyningskæder er under pres i Storbritannien grundet en enorm mangel på lastbilchauffører efter Brexit, da tusindvis af udenlandske arbejdere i branchen har mistet deres opholdstilladelse, og stadig færre briter uddanner sig inden for faget.

Brancheorganisationen Road Haulage Association har tidligere anslået, at der mangler over 100.000 chauffører i landet.

Derfor opfordrer The Wine and Spirit Trade Association blandt andet den britiske regering til at forlænge de over 5.000 midlertidige visa, der er blevet udstedt til udenlandske chauffører siden brændstofkrisen i Storbritannien i september og som foreløbigt er gældende frem til februrar.

Ifølge The Wine and Spirit Trade Association tager det op mod fem gange længere for butikkerne at få nye varer hjem sammenlignet med samme periode sidste år.

Samtidig er leveringspriserne presset i vejret grundet lokal mangel på chauffører samt coronapandemiens indvirken på fragt- og logistikbranchen globalt.

En talsperson fra den britiske regering afviser dog over for BBC, at Storbritannien bliver tørlagt til jul.

»Storbritannien har stærke forsyningskæder og vi forventer ikke, at udbuddet af alkohol vil blive påvirket denne jul«.

Læs også
Top job