Finans

Handelsbanken har sat ejendomsmæglerkæde til salg

Som et led i Handelsbankens frasalg af de danske bankaktiviteter skal bankens ejendomsmæglerkæde og ejerandel i lufthavn også sælges.

Ejendomsmæglerkæden Lokalbolig er sat til salg. Foto: Handelsbanken.

Som et led i Handelsbankens tilbagetog fra det danske marked skal ejendomsmæglerkæden Lokalbolig sælges.

Handelsbanken ejer mellem 50 og 67 pct. af Lokalbolig, som har 59 ejendomsmæglerforretninger med tyngden i Nordsjælland. Kæden kom ud af 2020 med et overskud efter skat på 5,3 mio. kr. Hertil kommer indtjeningen til de enkelte ejendomsmæglere, som er partnere i kæden.

Udover Lokalbolig ejer Handelsbanken en bid af Herning Lufthavn, som storbanken også vil ud af.

»Det er Handelsbankens samlede virksomhed i Danmark, som er sat til salg, og det inkluderer også de ejerskaber - det er det salgsprojekt, som er i gang nu. Mere detaljeret kan jeg ikke kommentere på dette,« skriver Me Sophie Christensen, kommunikationschef i Handelsbanken Danmark, i en e-mail.

Vi fortsætter med snuden i sporet for at hjælpe vores kunder.

Christian M. Andersen, adm. direktør i Lokalbolig

Lokalboligs topchef ønsker ikke at kommentere udsigten til, at ejendomsmæglerkæden får en eller flere nye ejere.

»Handelsbanken har sat sin danske afdeling til salg, så spørgsmål om, hvad der skal ske, må Handelsbanken svare på. Det har jeg ingen kommentarer til. Vi fortsætter med snuden i sporet for at hjælpe vores kunder med at sælge deres boliger,« siger Christian M. Andersen, adm. direktør i Lokalbolig.

Handelsbanken er hovedaktionær i Lokalbolig A/S, mens en stribe af ejendomsmæglerne i kæden - der er partnere - ejer resten. Dog er 50 aktier ejet af Lokalbolig selv. De ligger klar til at blive erhvervet af nye partnere i forbindelse med åbningen af nye forretninger, fremgår det af det seneste årsregnskab.

Christian M. Andersen ønsker ikke at oplyse, præcis hvor stor ejendomsmæglernes ejerandel er.

Der er ifølge en bankekspert to muligheder for det fremtidige ejerskab af Lokalbolig.

»Enten overtager køberen af Handelsbanken ejerandelen i Lokalbolig, hvis den kan - det kommer an på ejeraftalen. Ellers må man se på, hvad ejendomsmæglerne, der er partnere i kæden, vil,« siger Lars Krull, seniorrådgiver på Aalborg Universitet.

Vi håber, at Handelsbanken vil donere anparterne til os.

Marianne Skrydstrup, adm. direktør i Herning Lufthavn

Nykredit er en af de koncerner, som bliver nævnt som enten en mulig køber af Handelsbanken, eller en fødselshjælper hvis en af samarbejdspartnerne i Totalkreditkredsen skal have finansiel støtte til at købe den svenske storbanks danske aktiviteter.

Derfor kunne Nykredit - som i forvejen ejer Nybolig, Estate og en del af Ejendomsmæglerfirmaet Jesper Nielsen - være en mulig køber af Lokalbolig. Det har Nykredit ingen kommentar til, oplyser koncernens presseafdeling.

Foruden Lokalbolig har Handelsbanken som nævnt en ejerandel på 5 til 10 pct. af Herning Lufthavn. Det er en lille lufthavn med forskellige aktiviteter som svævefly, helikopter og faldskærmsudspring.

Ifølge det seneste regnskab udgør anpartskapitalen 240.000 kr. Dermed har Handelsbanken anparter for 12.000 til 24.000 kr.

Vedtægterne fastslår, at overskud skal bruges på Herning Lufthavn. Investorer får dermed ingen udlodning.

»Vi køber aldrig anparter op, og vi håber, at Handelsbanken vil donere anparterne til os. Det har mange gjort gennem årene. Så har vi mulighed for at sælge dem igen. Men det er selvfølgelig frivilligt,« siger Marianne Skrydstrup, adm. direktør i Herning Lufthavn.

Læs også
Top job