Finans

PFA forklarer milliardtab over for store kunder: »Det gør ondt at tabe så stort et beløb«

Tabet på 3 mia. kr. på flyselskabet Nordic Aviation Capital er utilfredsstillende, men PFAs afkast er på vej den rigtige vej, lyder det i et brev til PFA-kunder.

Camilla Holm, koncerndirektør i PFA, oplyser i et brev til virksomheder og investerings-interesserede kunder, at milliardtabet på flyleasingselskabet Nordic Aviation Capital »gør ondt« på pensionsselskabet. Foto: Liv Møller Kastrup

Pensionskassen PFA er efter massiv modvind som følge af kæmpetab på flere investeringer gået direkte til kunderne for at forklare sagen. I et brev, som ifølge PFA er sendt til beslutningstagere i virksomheder og kunder med ”størst interesse” i PFAs investeringer, uddyber kundedirektør Camilla Holm et milliardtab på flyleasing-selskabet Nordic Aviation Capital.

»Selskabet har under pandemien haft det ekstremt svært, da flytrafikken er hårdt ramt. Det har desværre haft den konsekvens, at selskabet nu er gået i rekonstruktion, og at vi derfor har tabt 3 mia. kr. Det gør ondt at tabe så stort et beløb, og det er vi selvfølgelig ikke tilfredse med,« hedder det i brevet.

Coronakrisen og Nordic Aviation Capital
  • Nordic Aviation Capital, en af verdens største udlejere af regionalfly, er hårdt ramt af coronakrisen.
  • Selskabet er stiftet i 1990 af iværksætteren Martin Møller og har i mere end 20 år leveret regnskaber med stigende indtjening.
  • I 2015 købte kapitalfonden EQT og Lego-pengetanken Kirkbi aktimajoriteten i en handel, der værdisatte NAC til 22 mia. kr. Handlen gjorde Martin Møller til en af Danmarks rigeste.
  • I kølvandet på coronakrisens udbrud dykkede turist-flytrafikken med 97 pct., og det medførte voldsomme tab til NAC. I 2020 og 21 har selskabet samlet haft underskud på over 20 mia. kr.
  • I december indledte NAC en såkaldt chapter 11 konkursbeskyttelsesproces i USA. Ledelsen vil forsøge at redde selskabet gennem aftaler med kreditorerne, der samtidig overtager aktiemajoriteten.
  • EQT og Kirkbi ryger ud af ejerkredsen i forbindelse med rekonstruktionen.
Finans kunne 9. januar fortælle, at et lån på 3 mia. kr., som PFA gav Nordic Aviation Capital i 2018, nu er tabt, efter at flyselskabet er blevet slået omkuld af coronakrisen. Tabet har kostet 0,5 pct. på PFAs afkast.

Efterfølgende afslørede Finans også, at PFA har tabt i omegnen af 1,4 mia. kr. på et stort sats på Danske Bank-aktier, og en pensionsekspert vurderede, at PFA’s kunder med markedsrenteprodukter har tabt omkring 35 mia. kr., fordi pensionsselskabet har haft en mere defensiv og forsigtig investeringsstrategi end konkurrenterne. En opgørelse fra pensionsrådgiveren Nikolaj Holdt Mikkelsen viser, at PFA er næstdårligst af alle pensionsselskaber til at skabe afkast både på tre og fem års sigt.

Det gør ondt at tabe så stort et beløb, og det er vi selvfølgelig ikke tilfredse med.

Camilla Holm, koncerndirektør, PFA
Ifølge erhvervsmediet InsideBusiness er en række af PFAs aftaler med store virksomheder i øjeblikket i udbud, og pensionseksperter vurderer over for mediet, at der blandt kunderne er stort fokus på PFAs svage afkast.

Camilla Holm påpeger dog over for kunderne, at PFA har justeret sin investeringsstrategi og at afkastet er i bedre form.

»Vi vil gerne understrege, at PFA i 2021 har skabt et godt og konkurrencedygtigt afkast på 15,3 pct. i vores anbefalede profil C. Et afkast, der var blandt de bedste i branchen sidste år,« skriver hun i kundebrevet.

Over for Finans oplyser Camilla Holm, at brevet skyldes et behov for at uddybe sagen over for kunderne.

»Der har den seneste tid været øget fokus på vores investeringer, og det har vi i brevet ønsket at uddybe. Det skal ses som supplement til de løbende investeringswebinarer, som vores kunder inviteres til,« oplyser Camilla Holm i en skriftlig kommentar.

Finanstilsynet anfægter ikke PFA’s ledelses vurdering af, at et tab svarende til 0,5 pct. af balancen ikke behøves omtalt i ledelsesberetningen.

Finanstilsynet i mail til Finans
PFA oplyste sidste år, at værdien af investeringen i Nordic Aviation Capital var justeret som følge af selskabets problemer, og efter Finans’ artikler i januar forklarede PFA tabet på sin hjemmeside. Ifølge Camilla Holm vil situationen om Nordic Aviation også blive omtalt i PFAs kommende årsregnskab.

Finanstilsynet, der overvåger den finansielle sektors værdiansættelse af unoterede investeringsaktiver, mener ikke PFA var forpligtet til at oplyse særskilt om tab på Nordic Aviation i seneste årsregnskab.

»Finanstilsynet anfægter ikke PFA’s ledelses vurdering af, at et tab svarende til 0,5 pct. af balancen ikke behøves omtalt i ledelsesberetningen,« oplyser tilsynet i en mail til Finans.

Nordic Aviations kollaps er også en fiasko for ejerne, kapitalfonden EQT, Lego-pengetanken Kirkbi, Singapore-fonden GIC og stifteren Martin Møller. EQT og Kirkbi overtog i 2015 aktiemajoriteten i Nordic Aviation til en pris, der svarede til, at hele selskabet var 22 mia. kr. værd, og inklusive lån skød EQT og Kirkbi 30 mia. kr. i Nordic Aviation fra 2015 til 2018.

Læs også
Top job