Finans

Shell skifter officielt navn og gør klar til flytning

Olieselskabet Shell dropper "Royal Dutch" fra firmaets navn og forfølger planerne om at flytte hovedkontoret fra Holland til Storbritannien.

Shell dropper "Royal Dutch" i sit navn fremadrettet. Toby Melville/Reuters

Det store britisk-hollandske olieselskab Shell fortsætter omfattende forandringer internt.

Fredag skiftede oliegiganten, der siden 1907 har heddet Royal Dutch Shell plc, officielt navn. Nu hedder det blot Shell plc.

»Shell annoncerede bestyrelsens beslutning om at ændre sit navn til Shell plc den 20. december 2021. Denne ændring er nu trådt i kraft,« lyder det fra Shell i en pressemeddelelse.

Shell meddelte i november, at selskabet har planer om at lave én aktieklasse frem for de nuværende to og flytte hovedkontoret fra hollandske Haag til London på grund af hårde hollandske skatteafgifter.

Den hollandske pensionsfond ABP oplyste i oktober 2021 – uden nogen form for varsel, at den vil droppe sine investeringer i Shell – og i fossile brændstoffer generelt. I maj 2021 besluttede en hollandsk domstol, at oliegiganten måtte nedbringe sin udledninger hurtigere end planlagt.

Shell fortsætter med at være noteret i Amsterdam, mens de fysiske ledelsesrammer rykkes altså til London.

Selskabet har været i en langvarig kamp mod de hollandske myndigheders krav om landets 15 pct. udbytteskat på Shells aktier, som gør selskabet mindre attraktivt at investere i for internationale investorer.

Shell introducerede aktiestrukturen med to aktiekasser, som nu samles til én igen, i 2005 efter en tidligere virksomhedsrevision.

Læs også
Top job