Finans

Blodrød dag på det danske aktiemarked: Største fald i 22 måneder

Kurserne er raslet ned i det danske C25-indeks siden begyndelsen af januar. Mandag fortsatte nedturen med et kursfald på 3,5 pct.

Der store kursklø til de danske aktier mandag. Foto: Finn Frandsen

De danske aktier blev hårdt ramt mandag, hvor C25-indekset lukkede med et fald på 3,5 pct. Det svarer til et fald i selskabernes børsværdi på mere end 125 mia. kr. og er det største kursfald i 22 måneder.

»Det er et meget markant fald. Vi skal tilbage til marts 2020 for at finde et tilsvarende kursfald på en enkelt dag i C25,« siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg hos Formuepleje.

Dermed fortsætter nedturen for det danske eliteindeks, hvor kurserne er raslet ned i januar måned. Siden 3. januar er C25-indekset faldet med 12,7 pct.

Det er betydelig mere, end man har set på andre aktiemarkeder, som ellers også har fået kursklø de seneste dage. Otto Friedrichsen ser det som et udtryk for, at mange danske aktier er forholdsvis højt prissat, og derfor er særligt sårbare lige nu.

Han påpeger, at der særligt er tre forhold, som gør sig gældende.

For det første er der udsigten til en mindre lempelig pengepolitik fra blandt andet den amerikanske centralbank. For det andet er der bekymringen for en kraftigere vækstopbremsning. Og for det tredje påvirker den geopolitiske usikkerhed i Ukraine også markederne.

»Det rammer selskaber med meget høje vækstforventninger og derigennem høj følsomhed over for ændringer i realrenten. Det går særligt hårdt ud over en del af de danske selskaber,« siger Otto Friedrichsen.

Det gælder bl.a. de danske sundhedsaktier, transportaktier og grønne aktier. Målt på markedsværdi tabte Novo Nordisk-investorerne således næsten 40 mia. kr. mandag. DSV og Ørsted tabte henholdsvis ca. 15 og 10 mia. kr. i markedsværdi.

Det er ifølge Otto Friedrichsen samme mekanisme, der mandag har gav fortsatte kursfald i de amerikanske aktieindeks Nasdaq og S&P500. Ved middagstid amerikansk tid var de to indeks nede med henholdsvis 3,0 og 3,7 pct. Særligt de amerikanske teknologiaktier lider under samme usikkerhed, som rammer de danske selskaber.

Andre europæiske aktiemarkeder er generelt mindre udsatte, når der er usikkerhed om renterne, men mandag faldt både det brede Stoxx 600-indeks, FTSE 100 i London, CAC 40 i Paris og DAX-indekset i Tyskland med mellem 3,6 pct. og 4 pct.

Ifølge Michael Hawson, chefanalytiker hos CMC Markets, hænger det sammen med, at den geopolitiske dagsorden med krisen i Ukraine har taget over i forhold til investorernes bekymring.

»Ukraine er lige nu forrest i alles bevidsthed,« siger Michael Hawson til Reuters.

Selv om mandag blev en dyr dag for mange aktieinvestorer, tror Otto Friedrichsen ikke, at aktiemarkederne er ved at ramle.

»Nu skal man jo aldrig lukke øjnene over for, hvad der kan ske i forhold til Ukraine, men jeg forventer ikke, at markederne falder helt sammen. Når det er sagt, så forventer vi på den lange bane, at vi kommer til at se lavere afkast, og vi kommer til at se en højere grad af volatilitet,« siger han.

Aktiestrategen forventer at få nogle vigtige svar i løbet af de kommende dage. Helt afgørende bliver, hvad den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag aften dansk tid holder rentemøde og dermed kommer med vigtige signaler om den forventede rentestigning.

Derudover begynder toneangivne amerikanske selskaber at komme med regnskaber over de kommende dage, og det vil give svar på et andet vigtigt spørgsmål:

»Her vil markederne gerne bekræftes i, at væksten er intakt. Derfor bliver det afgørende for, om aktiefaldet fortsætter,« siger Otto Friedrichsen.

Læs også
Top job