Finans

C25 faldt igen igen efter tirsdagens rutsjetur: »Der er en meget høj grad af nervøsitet«

C25 lukkede tirsdag med et kursfald på 0,5 pct. Helt galt gik det for Netcompany, der faldt 15 pct.

Aktiekurserne piskede op og ned tirsdag. Billedet er er fra Nordea Markets i København. Foto: Finn Frandsen

Efter en gevaldig rutsjetur lukkede det danske eliteindeks C25 tirsdag med et fald på 0,5 pct. Der var især klø til it-selskabet Netcompany, der faldt med 15 pct. efter et skuffende regnskab.

Samlet set startede C25-selskaberne med en kursstigning efter en af de værste dage siden marts 2020. Mandag faldt C25-indekset nemlig med 3,5 pct.

Men tirsdagens gode start endte med, at C25 fortsatte den dårlige stime, som har præget det danske eliteindeks siden årsskiftet.

»De danske aktier startede forsigtig sammen med det øvrige Europa, men tingene er løbet ud i sandet,« siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg hos Formuepleje.

Ifølge ham skal forløbet ses i lyset af udviklingen på det amerikanske aktiemarked mandag aften. Da C25 og andre europæiske indeks lukkede med store fald, var de amerikanske aktier også i bund. Men det ændrede sig pludselig.

»Det var ret voldsomt. De store amerikanske indeks var nede med 3, 4 og op mod 5 pct. i løbet af dagen, og så rettede det sig så de endte i plus,« siger han.

Otto Friedrichsen mener, at det er svært at blive klog på de store udsving i disse dage.

»Bundlinjen er, at der er en meget høj grad af nervøsitet i øjeblikket, og det er det, der afspejler sig i de her meget voldsomme kursbevægelser,« siger han.

Det er især tre ting, der blandt analytikere bliver fremhævet som forklaringer på den store usikkerhed.

For det første er der udsigten til en mindre lempelig pengepolitik fra blandt andet den amerikanske centralbank. For det andet er der bekymringen for en kraftigere vækstopbremsning. Og for det tredje påvirker den geopolitiske usikkerhed i Ukraine også markederne.

»Renteudvikling, vækstbekymring og Ukraine er overskrifterne, men også en væsentlig grad af tekniske forhold har bevirket gårsdagens amerikanske bevægelser - ingen af dem er entydige på så kort sigt,« siger Otto Friedrichsen.

Nervøsiteten i markederne blev understreget, da de amerikanske markeder åbnede tirsdag, hvor både S&P 500-indekset, Nasdaq-indekset og Dow Jones-indekset faldt med 1 pct. eller mere ovenpå mandagens slutspurt.

Læs også
Top job