Finans

Krigen kan få fødevarepriser til at stige op mod 22 pct., advarer FN

Både Ukraine og Rusland er blandt verdens vigtigste landbrugsnationer, hvorfor krigen vil medføre et udbudschok, der presser priserne op, advarer FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation, FAO.

En stor del af hveden i Ukraine kan meget vel ende med ikke at blive høstet i år, og det vil betyde højere priser på verdensplan. Foto: Jens Dresling/Arkivfoto

I 2021 talte verdens tre største eksportører af hvede, majs, raps samt solsikkefrø og -olie enten Rusland, Ukraine eller begge lande. Derudover var Rusland verdens førende eksportør, når det kom til kvælstofbaseret gødning.

Derfor får Ruslands invasion af Ukraine og de mange vidtgående sanktioner indført mod førstnævnte nu FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation, FAO, til at advare om udsigten til prisstigninger på fødevarer.

FAO forventer, at priserne på mad og foder vil stige med mellem otte og 22 pct. Det skriver organisationen i et notat.

Advarslen skal ses i lyset af, at priserne på fødevarer i vid udstrækning allerede har nået hidtil usete højder. Inden krigen brød ud, viste tal fra FAO, at de globale fødevarepriser lå i det højeste niveau nogensinde.

De stigende priser kan få konsekvenser for hungersnøden på verdensplan, sagde FN’s generalsekretær Antonio Guterres under en generalforsamling i New York torsdag.

»Det kan indirekte forstærke global hungersnød. Ukraine er en af verdens største kilder til korn, Rusland er den næststørste, og konflikten kan få priserne til at hoppe,« sagde Antonio Guterres.

Blandt de lande, der var allermest afhængige af at kunne importere hvede fra Rusland og Ukraine, var i 2021 Armenien, Mongoliet, Kasakhstan og Eritrea. Næsten al hvedeimport i de fire lande kom fra enten Rusland eller Ukraine.

På grund af forventningen om et lavere udbud end normalt vil nogle lande måske allerede nu begynde at købe fødevarer for at sikre sig mod højere priser i fremtiden. Det udgør en risiko for yderligere pres på udbuddet, skriver FAO i notatet.

I det mest alvorlige scenarie, som FAO har regnet på, vil prisen på hvede stige mellem 8,7 pct. og 21,5 pct. I samme scenarie stiger prisen på majs mellem 8,2 pct. og 19,5 pct.

En anden faktor, der påvirker fødevarepriserne, er energipriserne, som også er steget markant på grund af krigen.

»Bekymring over afgrødernes tilstand og mængderne, som kan eksporteres, forklarer kun en del af de aktuelle prisstigninger. En langt større faktor er de stigende udgifter til energi, kunstgødning og foder, som presser indtjeningen hos landmændene og ødelægger deres motivation til at øge produktionen,« sagde seniorøkonom Upali Galketi Aratchilage fra FAO tidligere på ugen.

Læs også
Top job