Finans

På et hængende hår: Rusland undgår historisk statsbankerot med betaling i sidste øjeblik

Fredag betalte Rusland et afdrag på 4,5 mia. kr på sin internationale gæld. Et betaling, som ellers skulle være faldet for en måned siden, men som blev gennemført lige tids nok til at undgå statsbankerot, hvilket Rusland ikke har haft siden 1917.

Den russiske centralbank i Moskva, Rusland. Foto: AP/Alexander Zemlianichenko.

Fredag meldte den russiske centralbank ud, at man endelig havde betalt det afdrag på 4,5 mia. kr. på sin statsgæld som forfaldt i begyndelsen af april. Rusland havde oprindeligt forsøgt at betale afdraget i rubler, men dette blev afvist af diverse pengeinstitutter, da betalinger på de gældende obligationer skal gennemføres i den oprindeligt aftalte valutaten - i dette tilfælde dollaren.

Fredag bekræftede den russiske centralbank så, at betalingen nu var gennemført i dollars.

»Der kan ikke blive tale om misligholdelse,« sagde lederen af centralbanken Elvira Nabiullina men erkendte samtidig, at der havde været »vanskeligheder med betalinger«. Det skriver BBC.

Afdraget skulle have været betalt i starten af april, men en såkaldt fredningsperiode på 30 blev sat i spil, da Rusland ikke havde gennemført betalingen. Deadlinen blev derfor sat til 4. maj, og der var derfor blot tale om dage før Rusland officielt havde misligholdt statsgæld - også kaldet statsbankerot.

Det ville i så fald være først gang siden Den Russiske Revolution i 1917 at Rusland ville blive erklæret statsbankerot. Dengang nægtede den sovjetiske statsleder Vladimir Lenin at betale den gæld, som tzar-regimet havde stiftet.

Rusland har siden landets invasion af Ukraine haft svært ved at betale afdragene på deres internationale gældsforpligtelser, da disse skal betales i dollar. Normalt har Rusland en valutareserve på over 600 milliarder dollar, men på grund af de sanktioner, som landet er ramt af, er størstedelen af reserverne indefrosset på bankkonti rundt omkring i verden.

Et statsbankerot ville kunne give Rusland et dårligt omdømme blandt investorer og bl.a. medføre, at landet vil have sværere ved at låne penge i fremtiden.

Ifølge norske DN har den russiske Kreml-talsmand Dmitrij Peskov dog fastholdt, at et statsbankerot vil være »helt kunstigt«, idet Rusland har pengene, men forhindres i at betale på grund af sanktionerne.

Læs også
Top job