Finans

El Salvador risikerer statsbankerot efter bitcoin-satsning

Risikoen for, at det mellemamerikanske land misligholder sine lån tilbage, stiger, mens prisen på bitcoin falder.

El Salvador's præsident Nayib Bukele er stor tilhænger at bitcoin. Foto: Jose Cazebas/Reuters

Efter det seneste år at have foretaget massive investering i kryptovalutaen bitcoin, risikerer El Salvador statsbankerot. Det skriver det norske erhvervsmedie E24.

Landets præsident, Nayib Bukele, gjorde sidste år El Salvador til verdens første land med bitcoin som officiel møntfod.

Siden da har han på statens vegne købt stort ind i den digitale valuta, hvis værdi torsdag tog endnu et dyk og i dag ligger på omtrent 29.400 dollars stykket.

Alt iberegnet har El Salvador med Nayib Bukele bag roret købt 2.301 bitcoins for 103 mio. dollars.

Men de seneste måneders kursfald har gjort, at de mange digitale mønter i dag kun er omtrent to tredjedele af indkøbsprisen værd. El Salvador har altså tabt omtrent 36 mio. dollars på at investere i Bitcoin indtil videre.

En sådan beregning køber præsident Nayib Bukele dog ikke. Han skriver på Twitter, som han ofte bruger til at promovere sine ideer, at en bitcoins værdi er en bitcoin; det giver ikke mening at omregne den til andre valutaer.

Uanfægtet af advarsler fra bl.a. Den Internationale Valutafond, IMF, meddelte præsident Bukele mandag, at El Salvador endnu engang havde købt bitcoin, denne gang 500 styks til en pris på 30.744 dollars hver. Præsidenten har tidligere ladet El Salvador udstede statsobligationer med netop det formål at købe bitcoin.

Men El Salvadors affære med kryptovalutaen har resulteret i, at en række kreditvurderingsbureauer som Fitch og Moodys har nedgraderet landets betalingsevne, hvorfor dets statsobligationer i dag handles til under halvdelen af deres oprindelige værdi, skriver E24.

Bekymringer om, hvorvidt El Salvador vil være i stand til at tilbagebetale lån - nogle af dem optaget for at købe bitcoin - på 800 mio. dollars, som forfalder til januar, får bl.a. Moodys til at nedgradere landets kreditvurdering til Caa3 på grund af »øget risiko for misligholdelse af gæld

Set i lyset af at El Salvadors samlede statsgæld lyder på omtrent 167 mia. kr., hører dets bitcoin-beholdnings værditab til i småtingsafdelingen, men IMF har tidligere i år beskrevet, hvordan landets bitcoin-strategi medfører en række finansielle risici.

Præsident Nayib Bukele har - foruden sin hensigt til at lade bitcoin spille en fortsat større rolle i El Salvador - fremlagt en plan om, at landet skal bygge verdens første »bitcoin-by«. Den skal ifølge præsidenten være skattefri og ligge på en vulkan, hvis termiske energi den kan høste.

Læs også
Top job