Finans

Danskere skal betale dyrt for tidlig pensionering

Prisen er høj for de danskere, der vil trodse politikernes beslutning om en pensionsalder på 68 år.

Det kræver en stor pensionsopsparing at gå tidligt på pension. Foto: Colourbox

Hver eneste måned i 35 år skal en dansker give afkald på fem ture over Storebæltsbroen eller en middag på en Michelin-restaurant, hvis man vil stoppe med at arbejde som 65-årig. Det viser en beregning fra PFA Pension i kølvandet på politikernes beslutning om at hæve pensionsalderen til 68 år.

»Vores indtryk er, at ingen pensionskunder har overblik over det,« siger Carsten Holdum, der er leder af Kundetillid hos PFA Pension, og fortsætter:

»Det gør ondt på folk at høre de her tal. Det oplever vi, når vi er rundt og snakke med vores kunder,« siger han.

PFA har regnet på en 30-årig pensionskunde, som i gennemsnit tjener 450.000 kr. om året frem til pensionering. Kunden sparer hver måned 15 pct. op til pension og kan med 2,7 mio. kr. på opsparingen opretholde en fornuftig levestandard, når vedkommende som 68-årig har sidste arbejdsdag.

Når renteniveauet er så lavt, som det er i øjeblikket, så kan man ikke forvente, at få det samme afkast, som man har fået historisk set. Derfor vil det kræve flere penge end tidligere at kunne gå tidligere på pension

Jens Christian Nielsen, cheføkonom, Danica Pension.

Hvis samme person vil stoppe som 65-årig, kræver det, at opsparingen på 15 pct. hæves til 22 pct. over hele perioden. Det svarer til, at kunden hver måned i 35 år skal spare 2.600 kr. før skat ekstra op til pension.

»Der er tre ting, kunden skal betale for. Det ene er de penge, han skal leve for i de tre år. Det andet er de tre års opsparing, der bortfalder. Det tredje er de afkast, han går glip af i de tre sidste år,« siger Carsten Haldum.

Kravene til opsparing stiger i takt med, at politikerne hæver alderen for folkepension. En bevægelse, der vil fortsætte i de kommende år, hvis samfundsøkonomien skal hænge sammen.

Derudover bliver pensionsopsparerne ramt af det lave renteniveau, som ifølge Danica Pension vil føre til lave afkast i årene frem.

»Når renteniveauet er så lavt, som det er i øjeblikket, så kan man ikke forvente at få det samme afkast, som man har fået historisk set. Derfor vil det kræve flere penge end tidligere at kunne gå tidligere på pension,« siger Jens Christian Nielsen, cheføkonom i Danica.

Ifølge pensionsmægleren Willis betyder kombinationen af senere folkepension og lave renter, at langt de fleste danskere vil blive overrasket over, hvor længe de skal blive på arbejdsmarkedet.

»Selv for de danskere, der mener, at de har en solid pensionsopsparing, vil de fleste opleve, at de sparer for lidt op. Så det er nu, de skal i gang, hvis de vil tidligere på pension,« siger Søren Andersen, direktør i Willis.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også
Top job