Finans

Nationalbanken har ansat Lars Rohdes nabo som konsulent til 173.913 kr. om måneden

Stillingen blev ikke slået op, da Henriette Divert-Hendricks blev ansat som konsulent i Nationalbanken. Uklogt og ikke kønt fastslår eksperter.

Nationalbankdirektør Lars Rohdes nabo har fået et vellønnet job i Nationalbanken, uden at stillingen blev slået op. Foto: Lars Krabbe.

Det vækker kritik, at Nationalbanken har ansat nationalbankdirektør Lars Rohdes nabo som konsulent til en månedsløn på 173.913 kr., uden at stillingen blev slået op. For det kan give mistanker om nepotisme og vennetjenester i en af landets vigtigste institutioner, uanset om det er berettiget eller ej.

»Det er ikke kønt, uanset hvad den pågældende har af kompetencer og kvalifikationer. En sådan stilling bør slås op. Man kan ikke gøre for, at man bor ved siden af hinanden, men i så fald skal man være ekstra forsigtig, for man skal kunne sandsynliggøre, at der ikke er tale om en vennetjeneste,« siger professor Bent Greve fra Roskilde Universitetscenter, der bl.a. forsker i ledelse og organisation.

En anden ekspert er enig i, at Nationalbanken ikke har håndteret ansættelsen fornuftigt.

»Det er uklogt, at stillingen ikke er slået op. Der er i sig selv ikke noget i vejen med, at hun er Lars Rohdes nabo, men hvis de havde slået stillingen op, som man gør i andre offentlige institutioner, havde ingen kunnet klandre dem efterfølgende,« siger Finn Østrup, professor på CBS.

Konsulenten, Henriette Divert-Hendricks, var tidligere partner i konsulenthuset Implement Consulting Group og arbejdede i den forbindelse som ekstern konsulent for Nationalbanken. Den 17. august sidste år blev hun ansat direkte af Nationalbanken i en tidsbegrænset stilling.

»Som udgangspunkt slås stillinger i Nationalbanken op, men det overvejes altid, om der er egnede interne eller eksterne kandidater,« skriver kommunikationschef Julie Holm Simonsen fra Nationalbanken i en e-mail til Finans.

Nationalbanken har ansat endnu en fra Lars Rohdes netværk, uden at stillingen blev slået op. Det drejer sig om Lars Damgaard Sørensen, som er chef for strategi og økonomi i Nationalbanken til 1,1 mio. kr. i årsløn. Han var koncerndirektør i ATP, da Lars Rohde var pensionsgigantens topchef.

Lars Damgaard Sørensen ønsker ikke at udtale sig. Henriette Divert-Hendricks har ikke besvaret Finans' henvendelse.

Efter artiklens offentliggørelse har nationalbankdirektør Lars Rohde udsendt følgende kommentar:

»Henriette Divert-Hendricks er blevet ansat i Nationalbanken i en tidsbegrænset stilling på 10 måneder på baggrund af hendes høje kvalifikationer og lange erfaring som ledelseskonsulent. Det har ikke indgået i overvejelserne om hendes ansættelse, at hun er min nabo. Som udgangspunkt slås stillinger i Nationalbanken op, men det overvejes altid, om der er oplagte interne eller eksterne kandidater. Vi slår ikke stillinger op proforma. I det konkrete tilfælde blev stillingen ikke slået op, fordi Henriette Divert-Hendricks forinden havde arbejdet som ekstern konsulent for Nationalbanken, hendes kvalifikationer var derfor kendte og hun var en oplagt kandidat. Nationalbanken er ikke omfattet af de regler om opslag, der gælder for staten.«

Læs også
Top job