Finans

Intens kamp om velhaveres millionopsparing åbner for rivegilde i Letpension

PFA Banks ambitioner om stor vækst har skabt uro og utilfredshed i ejerkredsen bag Letpension, der drives og ejes af PFA og en række banker i fællesskab. Bankerne frygter for at miste kunder og omsætning til PFA's bank.

Ole Madsen, direktør for forretningsudvikling i Spar Nord, er glad for samarbejdet i Letpension, men han advarer PFA Bank mod at nappe hans kunder. Foto: Jan Dagø.

Efter en skidt start med millionunderskud og udviklingsomkostninger på næsten 1 mia. kr. var der faldet ro over bankernes fælles pensionsselskab, Letpension, efter at PFA indtrådte i ejerkredsen i 2014.

Men nu er uroen blusset op igen. Bankerne er tossede på PFA, fordi selskabet potentielt stjæler deres kunder, når de går på pension og sparer op til alderdommen ved siden af pensionsopsparingen, og det truer med at sprænge alliancen. I kulissen står en tredje part klar til at samle stumperne op, hvis taget går af Letpension.

Uroen er genopstået, fordi PFA Pension nu har som erklæret målsætning at sætte turbo på sin bankforretning, PFA Bank.

Letpension
  • Stiftet af en lang række pengeinstitutter med filialer over hele Danmark for at tilbyde pensionsopsparing og forsikringer til deres kunder.
  • Er ejet af pengeinstitutterne og PFA Pension i fællesskab.
  • Kunden møder Letpension i sit pengeinstitut, hvor bankens egne rådgivere står for pensionsrådgivningen.
  • Letpension samarbejder med PFA Pension, som står for kapitalforvaltning, risikostyring, administration mv.

»Det er klart, at PFA's ambitioner med dens bank giver anledning til bekymring i det ellers velfungerende partnerskab i Letpension. Vi vil ikke have et samarbejde kørende, hvis det potentielt koster os omsætning,« siger Ole Madsen, direktør i Spar Nord Bank A/S .

Samme melding kommer fra Arbejdernes Landsbank.

Hvis jeg oplever, at PFA udnytter, at vi sender kunderne til dem i form af Letpension, vil jeg naturligvis overveje mine muligheder.

Gert Jonassen, ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank.

»Hvis jeg oplever, at PFA udnytter, at vi sender kunderne til dem i form af Letpension, vil jeg naturligvis overveje mine muligheder. Heldigvis har jeg endnu ikke konkrete eksempler på det,« siger Gert Jonassen, ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank.

Når banker som Spar Nord, Jyske Bank A/S , Sydbank A/S og Arbejdernes Landsbank sender deres kunders pensionsopsparinger videre til Letpension, skyldes det, at de ikke har deres eget pensionsselskab, som Danske Bank A/S i form af Danica Pension, eller Nordea Bank med Nordea Liv & Pension. Bankerne har derfor i fællesskab oprettet Letpension.

En række andre banker som Nykredit Bank, Den Jyske Sparekasse og Sparekassen Sjælland sender deres kunder til Nærpension, som ejes og drives af AP Pension. Og herfra er meldingen klar, hvis der er bankdirektører, som ser sig sure på Letpension.

Vi er glade for samarbejdet med Letpension.

Mads Kaagaard, koncerndirektør i PFA Pension.

»Vores dør står åben over for alle, og vi drikker gerne en kop kaffe, hvis andre er interesserede i at høre mere om samarbejdet i Nærpension,« siger Bo Normann Rasmussen, konstitueret adm. direktør i AP Pension.

PFA Bank forsikrer dog bankerne i Letpension-samarbejdet om, at de kan sove roligt om natten.

»Vi er glade for samarbejdet med Letpension. Vores ambition på privatområdet er at betjene egne kunder, der er kommet ind via vores firmapensionsaftaler med langsigtet opsparing. Kunder, som er kommet fra en Letpension-partner, håndteres administrativt udelukkende i forhold til det produkt, de har købt via Letpension,« siger Mads Kaagaard, koncerndirektør med ansvar for PFA's private kunder - herunder PFA Bank.

Læs også