Finans

Bank opgiver injuriesag mod bankoprydder

Tidligere bankdirektør- og oprydder er ikke længere sagsøgt af sin tidligere bank, efter han har gjort det klart, at han ikke direkte beskyldte den nuværende ledelse for forsøg på skattesvig.

Jørn Astrup Hansen afbilledet da han blev sendt til Færøerne for at være Finansiel Stabilitets direktør i krakboet efter Eik Bank. Foto: Linda Kastrup

Der bliver ingen retssag mellem Eik Banki - der nu kalder sig Betri Banki - og bankens tidligere oprydder-direktør og bestyrelsesmedlem, Jørn Astrup Hansen.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra de to parter. Forliget kommer, efter at Astrup Hansen har understreget, at han ikke direkte har beskyldt bankens ledelse for forsøg på skattesvig.

Ifølge en artikel fra Finansforbundet var det især faldet banken for brystet, at Jørn Astrup Hansen i et læserbrev skrev, at bankens ejere og ledelse havde vildledt de færøske skattemyndigheder og forsøgt at »lænse landskassen,« samt at »for almindelige mennesker, "der ikke lader sig distrahere af sort tale og bortforklaringer, må der forekomme at foreligge skattesvig".«

Astrup Hansen selv mente, at banken - der overtog krakkede Eik Banki fra bankoprydderne i Finansiel Stabilitet - med retssagen forsøgte at gøre ham tavs i diskussionen om hvorvidt, den nye bank skulle have lov til at trække den gamle banks tab fra i skat. En manøvre, Astrup Hansen og bankoprydderne i Finansiel Stabilitet principielt havde modsat sig.

Skattefradraget ville i givet fald have kostet den færøske statskasse et beløb, der forholdsmæssigt svarer til det på 12 mia. kr., Danmark regnes for at have tabt på udbytteskat-sagen.

Banken endte efter et langvarigt forløb med at få underkendt kravet på at kunne trække noget fra i skat, idet værdien af det ellers godkendte krav blev sat til 0 kr. Det forløb undersøges nu af en uafhængig forsker på Færøerne på foranledning af landets finansministerium.

Sagens parter oplyser, at de ikke ønsker at kommentere forliget.

BRANCHENYT
Læs også