Finans

Eksperter: Markedet kan snart ikke vente længere på Trump

Efter en tidlig eufori er markederne for alvor begyndt at blive utålmodige efter konkrete tiltag fra Trump. Planer om skattelettelser kan lette en ellers efterhånden anspændt stemning – men sporene skræmmer.

Den amerikanske præsident lagde onsdag op til en ny, lavere selskabsskat. Men markederne kræver snart resultater, hvis der ikke skal komme uro, lyder det fra flere sider. Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Dommere, politiske modstandere, politiske medspillere. Meget har stillet sig i vejen for konkrete resultater, som markederne kan tage og føle på i de første 100 dage og lidt til, USA har haft Donald Trump som præsident.

Og ændrer det sig ikke snart - f.eks. hvis den lavere selskabsskat, der blev lanceret onsdag, ikke bliver til noget - kommer der snart en reaktion fra de markeder, der ellers har været ganske glade for den nye præsident hidtil. Det advarer amerikanske investeringsanalytikere om.

For mens politiske modstandere græmmede sig, tog markederne faktisk overordentligt pænt imod det for mange overraskende valg af Donald Trump som præsident.

De fleste aktiver blev mere værd, og mens stigninger over en bred kam har det med at gøre visse segmenter af markedet nervøse, så viste der sig fra november og gennem vinteren at være pænt med rygvind til det såkaldte Trump Rally på markederne.

Med mindre vi ser en omfattende reformdagsorden, er der risiko for, at pessimismen tager over.

Arif Husain, head of international fixed income for T. Rowe Price

»Med mindre vi ser en omfattende reformdagsorden, er der risiko for, at pessimismen tager over,« vurderer Arif Husain, head of international fixed income hos kapitalforvalterkæmpen T. Rowe Price, der styrede over 810 mia. dollars svarende til 5.600 mia. kr. ved seneste opgørelse, i en analyse.

Aktierne var da inden onsdagens udspil også begyndt at miste pusten fra "The Trump Rally", og meget af rygvinden er i virkeligheden kommet fra Kina og ikke fra de lidt falmende amerikanske nøgletal, påpeger Arif Husain, der derfor spørger om markedet måske forventer sig for meget af Trump-regeringen:

»Det, der har løftet den globale økonomi indtil nu, stammer i overvejende grad fra Kina. Hvis den udvikling stopper, er det vanskeligt at se stigende vækstforventninger, særligt når arbejdsløsheden i USA allerede er den laveste i 10 år,« lyder analysen.

Det er ikke en advarsel, T. Rowe Price står alene med - eller første gang, kapitalforvalteren kommer med den. Tilbage i februar advarede en af selskabet aktieeksperter, Eric Papesh, over for Finans om samme effekt, som Husain nu ser rykke helt tæt på:

»Der er en reel risiko for, at markedet har taget tingene lidt på forskud i visse segmenter. Nu nævnte jeg finanssektoren, men f.eks. industri- og materialesektorerne har også haft en stærk tid på forventningerne om økonomisk støtte fra politisk side. Og der kan både timingen og omfanget af den støtte altså vise sig at være en skuffelse for investorerne,« lød det fra Papesh i februar.

Siden er flere af Trumps initiativer, med sundhedreform - tilbagerulningen af Obama Care - og planerne om en mur langs grænsen med Mexico som de måske mest iøjnefaldende, løbet ind i massive problemer. Og samtidig har konkrete håndsrækninger til virksomhedslivet - altså indtil onsdag - fuldstændig ladet vente på sig.

Spørgsmålet bliver så nu, om skatteinitiativet kan lade sig gøre. Det vil betale for sig selv i vid udstrækning, vurderede den amerikanske finansminister Steven Mnuchin før planen blev fremlagt, men en række eksperter har løbende peget på, at det afgørende punkt for Trump bliver at overbevise sine politiske allierede om at vedtage en plan, der i hvert fald i en vis udstrækning ikke er konkret finansieret.

Er det her åbningstræk et noget urealistisk gambit mod en forhandling?

James Sweeney, Credit Suisse-chefanalytiker

»Er det her åbningstræk et noget urealistisk gambit mod en forhandling? Hvordan hænger de bredere økonomiske træk sammen, og hvad er de øvrige komponenter (ud over selskabsskattelettelsen, red.)?« skriver Credit Suisse-chef analytiker James Sweeney ifølge Bloomberg i en analyse om planen.

De brede hovedtræk i planen er dog tydeligvis noget, som både kongressens lederskab samt nationale og internationale virksomheder i første udspil godt kan se en ide i - selv om flere republikanere, altså Trumps egne partifæller, allerede har beskrevet manøvren som sværere end at gennemføre den sundhedsreform, der tidligere på året mislykkedes med et brag for Trump.

»Et af de problemer, som alle synes at være enige om, er, at den amerikanske selskabsskat trænger til en reform. Det, at det ikke har fungeret ordentligt, har gjort, at der er parkeret enorme pengemængder uden for USA. Hvis Trump skaber et system, som trækker pengene hjem igen og betyder, at de investeres aktivt, kan det sætte gang i amerikansk økonomi,« lød det onsdag fra Novozymes-topchef Peder Holk Nielsen over for Finans om planen.

Markederne reagerede da også klart positivt på udmeldingen om det første konkrete initiativ, der over en bred kam vil rette sig mod erhvervslivet - men advarslerne om en tilsvarende eller værre negativ effekt ved endnu et politisk kollaps kom også straks.

»Det bliver hårdt (sandsynligvis umuligt) for præsidenten at få sit eget parti til at godkende massive ufinansierede virksomhedskattelettelser - for slet ikke at tale om demokraterne. Mange politikere i Washington ønsker at se præsidenten fejle, og desto mere han øger forventningerne (fra markedet, red.), desto mere sandsynligt er det, at han vil fejle,« vurderede Michael O'Rourke fra Jones Trading i en pessimistisk analyse ifølge MarketWatch.

BRANCHENYT
Læs også