Finans
0

Lokalbanker: Kommende kapitalkrav er for vidtgående

Claus E. Petersen er ordførende direktør i Den Jyske Sparekasse og formand for Lokale Pengeinstitutter. Her ses han ved Finansrådets årsmøde 2014.

Finanstilsynet er på vej med et nyt regelsæt, der stiller strengere kapitalkrav - kaldet NEP-krav - til de danske banker. Men reglerne er alt for vidtgående for de små og mellemstore banker og risikerer at ramme deres evne til at låne penge ud.

Sådan lyder det fra Claus E. Petersen, der er formand for Lokale Pengeinstitutter, som består af en lang række lokale banker, sparekasser og andelskasser.

- I det diskussionspapir, som Finanstilsynet sendte i høring i februar måned, lægger Finanstilsynet op til markant høje NEP-krav, der for langt de fleste mindre og mellemstore pengeinstitutter reelt svarer til en voldsom stigning i kapitalkravet, som i værste fald kan løbe helt op i 8 pct. af de risikovægtede eksponeringer, sagde Claus E. Petersen i forbindelse med Lokale Pengeinstitutters årsmøde ifølge en pressemeddelelse.

Ifølge foreningen vil et øget kapitalkrav på 1 pct.point svare til et øget kapitalbehov 3 mia. kr. for de af landets banker, der ikke er i gruppen af landets største banker - Sifi - som tæller Danske Bank, Nordea, Sydbank, Jyske Bank, Nykredit og DLR Kredit.

Det vil ifølge Lokale Pengeinstitutter betyde, at de små og mellemstore banker vil kunne låne 25 mia. kr. mindre ud per pct.point med et kapitalkrav på 15-16 pct.

- Hvis tilsynets udspil gennemføres, vil det derfor virke stærkt væksthæmmende, sagde Claus E. Petersen, der har foreslået mildere NEP-krav.

NEP-kravene, som ikke kun Danmark, men alle EU-lande skal implementere, handler om, hvor mange penge bankerne skal have sat til side i tilfælde af konkurs.

Kravene skal blandt andet sikre, at nødlidende banker ikke skal overtages af staten, som man så flere tilfælde af efter finanskrisen.

Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, slog på torsdagens årsmøde i Lokale Pengeinstitutter fast, at de små banker skal vænne sig til skrappere krav.

Sifi-bankerne vil blive mødt af strammere krav, og der må ikke være for stor forskel mellem små og store, mener han.

- Et af mine største rædselsscenarier er, at næste gang, der kommer et Amagerbanken-tilfælde blandt de mindre og mellemstore banker, så vil der kunne ske en flugt fra de mindre og mellemstore banker, fordi kapitalkravene er anderledes for de store banker, sagde Jesper Berg på årsmødet ifølge Berlingske Business.

BRANCHENYT
Læs også