Finans
0

Medie: Nordea har bestemt sig for at forlade Sverige

Den nordiske storbank flytter sig hovedkontor ud af Sverige, mener Svenska Dagbladet at vide på baggrund af unavngivne kilder. Danmark skal ifølge avisen være favorit til at overtage banken.

Nordea-formand Björn Wahlroos.

Nordea vil flytte sit hovedkontor ud af Sverige. Det skriver Svenska Dagbladet på baggrund af anonyme kilder.

Beslutningen tages ifølge avisen endeligt d. 30. maj ved et bestyrelsesmøde, men magtbalancen i ledelsen skulle altså allerede have tippet til fordel for et farvel.

Nordea ønsker hverken at be- eller afkræfte historien over for avisen, men peger på, at beslutningen endnu ikke er taget - og at man ikke kan kommentere på eventuelle fremtidige bestyrelsesbeslutninger.

Storbanken har længe som svar på en mulig ny svensk banksskat truet med at flytte fra Sverige, med Danmark og Finland som de lande, der oftest er nævnt som nye kandidater.

Herhjemme har erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) da også hilst et muligt ryk af nordens største bank velkommen.

Storbanken vil nemlig bringe både flere hundrede job og øget skatteindtægter med sig, har ministeren påpeget.

Og ifølge SvD's kilder er netop den danske velvillighed - koblet med en garanti mod nye skatter og regulering fra ministeren - nu nok til, at København regnes for at være favorit til at overtage den landsflygtige storbank.

På den mere negative side har bankkriseforskeren Jesper Rangvid påpeget, at nok får man mange goder med ved at Nordea juridisk rykker fra Sverige til Danmark - men samtidig udsætter man sig også for, at eventuelle problemer i banken vil kræve dansk opbakning:

»Det er vigtigt at huske på, at det svenske boligmarked er et, som rigtig mange – inklusive den svenske nationalbank – er alvorligt bekymrede for. Flytter Nordea til Danmark bliver en brist af en mulig svensk boligboble et problem for det danske finanstilsyn, for Nationalbanken og i den sidste ende for den danske stat. For hvorfor skulle Sverige gøre noget for at hjælpe Nordea? Man står jo så med en dansk bank, som er ekstremt udsat over for Sveriges økonomi,« forklarede professoren i marts over for Finans og uddybede:

»Den væsentlige forskel i forhold til i dag er altså hvem, der skal gøre noget, hvis banken bliver udfordret. Vi går altså fra, at det er et svensk problem til et dansk problem. Og det kan i givet fald blive en meget stor udfordring.«

BRANCHENYT
Læs også